Dupla csokis szeletek
Alap:
- 16 dkg liszt
- 24 dkg vaj
- 16 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 tojás
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 narancs reszelt héja
Csokikrém:
- 3 dkg vaj
- 12 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl habtejszín
- 2 dkg porcukor
- ízlés szerint lekvár
Elkészítés
Elkészítjük a sütemény alapját: A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokikockákat és a cukrot, és kevergetve összeolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és rövid ideig hűlni hagyjuk. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis keverékhez adjuk, majd belereszeljük a narancsok héját és összekeverjük. Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd ezeket is elkeverjük. A masszát 20×24 cm-es sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 160 fokon kb. 20 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni. Ha kihűlt a sütemény (amit a sütőformában hagyunk), megkenjük lekvárral, és elkészítjük a csokikrémet: a tejszínt egy lábasban közepes lángon felforrósítjuk, hozzáadjuk a porcukrot és az étcsokoládét, és folyamatosan kevergetve összeolvasztjuk, majd a végén hozzáadjuk a vajat is, és elkeverjük benne. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a lekváros rétegre, és ha kész, hűtőbe tesszük pár órára.
Banános-mandulás csokitorta
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 5 db tojás
- fél tasak sütőpor
- 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 3 evőkanál amaretto likőr
Hab:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dl habtejszín
- 1-2 evőkanál porcukor
Töltelék:
- 1-2 db banán
Forma kikenés:
- kikenéshez vaj
- kikenéshez kakaópor
Tetejére:
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a likőrt, és kikeverjük. A lisztet elegyítjük a sütőporral és a cukrozatlan kakaóporral, ezután a tojásos keverékhez öntjük. Összekeverjük, és a kész massza felét kivajazott, kakaóporral körbehintett 18 cm átmérőjű formába öntjük. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük, majd ugyanígy járunk el a massza másik felével, azt is megsütjük. A kész süteményeket félretesszük hűlni. Közben száraz serpenyőbe szórjuk a szeletelt mandulát és közepes lángon, sűrűn rázogatva 5-10 perc alatt megpirítjuk.
Ha teljesen kihűltek a tortalapok, elkészítjük a csokis habot. A csokoládét apróra vágjuk, a porcukrot a tejszínhez adjuk és felverjük. A porcukros tejszínhabhoz óvatosan hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét. A banánokat felszeleteljük. Tortatálra vagy tálcára helyezzük az egyik tortalapot, ráhelyezzük a banánszeleteket, és rákanalazzuk a csokis-tejszínhab felét. Elegyengetjük, majd óvatosan ráhelyezzük a másik tortalapot, annak a tetejét is kirakjuk banánszeletekkel, rákenjük a maradék csokis tejszínhabot, és a tetejét megszórjuk a pirított, szeletelt mandulával. Tálalásig hűtőben, illetve hűvös helyen tároljuk.
Narancsos, fehér csokis joghurtkrém
Hozzávalók:
- 10 dkg fehér csokoládé
- 3 dl habtejszín
- 30 dkg natúr joghurt
- 1 db narancs reszelt héja
- 1-2 ek. porcukor
- 10 db babapiskóta
Elkészítés
A fehér csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük 10-15 percre hűlni. Ha letelt az idő, a porcukrot és a narancs reszelt héját elkeverjük a natúr joghurtban, és felverjük a habtejszínt. A tejszínhabot összeforgatjuk a narancsos-porcukros joghurttal, és hozzákeverjük a kissé kihűlt, de még kanalazható olvasztott fehér csokoládét. Poharakba adagoljuk a krémet úgy, hogy kb. 2 evőkanál krémre helyezünk két kisebb babapiskóta-darabot, erre ismét krémet adagolunk, majd ismét babapiskótát helyezünk rá, és végül krémmel zárjuk a pohárkrémet. Tálalás előtt egy-két órára hűtőbe tesszük.