Édes vajas keksz
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 25 dkg vaj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Kakaós keksz
Hozzávalók 2 tepsihez:
- 25 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 1 db tojás
- 22 dkg vaj
- 9 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, és kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle. A tepsire helyezzük őket, és ha megtelt a tepsi, kb. 12 perc alatt készre sütjük.
Mogyorós háromszögek
Hozzávalók 2 tepsihez:
- liszt
- vaj
- étcsokoládé
- tojássárgája
- porcukor
- sótlan mogyoró
Elkészítés
A mogyorót ledaráljuk, az étcsokoládét sajtreszelőn lereszeljük. A hideg vajat kis kockákra vágjuk és összemorzsoljuk a liszttel és a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a darált mogyorót, valamint a reszelt étcsokoládét, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha esetleg nem áll össze a tészta, egy-két kanál tejföllel segíthetünk rajta. Folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A hűtőből elővett tésztát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és kekszkiszúró formával kiszaggatjuk. Tepsire helyezzük és nagyjából 10-12 perc alatt készre sütjük.