Gasztro

Gyümölcsöző teázás – pörgesd fel magad!

Az ortodox tearajongók hiába csóválják a fejüket, a gyümölcsteák ma már legalább olyan népszerűek, mint a gondosan válogatott távol-keleti teacsodák. Helyük van az asztalon reggel és este, télen és nyáron, betegség és egészség idején egyaránt.

A gyümölcstea nem igazi tea – ebben igazat kell adni a fekete teák elfogult kedvelőinek. Alapanyaga nem a teacserje levele, hanem a legváltozatosabb és legízesebb gyümölcsök és azok keverékei. Csak az elkészítésben és az alapanyagok feldolgozásában van a két nagy csoport között hasonlóság: finomra aprított és szárított növénydarabkákat oldunk fel forró vízben, hogy kinyerjük a csodálatos illatokat és aromákat.

Gyümölcsöző teázás
 

Az ízek pörgetnek fel

A nagy különbség, ami a fogyasztási szokásaikat is meghatározza az, hogy a gyümölcsteák nem tartalmaznak olyan serkentő alkaloidákat, mint a fekete teák. Sem koffein, sem teofilin nincs bennük, márpedig ezek az anyagok adják a hagyományos teák igazi élénkítő hatását. (Kevesen tudják, de egy erős fekete teában még koffeinből is több van, mint a kávéban, a teofilinről nem is beszélve, amit a kávé még hírből sem ismer.) Éppen ezért gyümölcsteát bármely napszakban, akár lefekvés előtt is nyugodtan fogyaszthatunk, mert nem fogja felpörgetni az idegrendszert.

Szárított, forró vitaminbomba

Ellenben egy jó gyümölcsteában nagy mennyiségben találhatók meg különféle vitaminok, mégpedig eredeti formájukban, gyümölcsbe zárva. Emiatt különösen jó ötlet, ha megfázás, betegség idején gyümölcsteával (is) kúráljuk magunkat. Egy tartalmas gyümölcstea tehát nem az éberség és szellemi pörgés barátja, hanem az immunrendszer jótékony támasza, ami tisztán, természetesen, méreganyagoktól mentesen végzi dolgát, tartja távol a betegségeket. Cukrok, édesítőszerek és tartósítók híján egészséges alternatíva forrón és jégbe hűtve is a szénsavtól és cukortól duzzadó üdítők és talmi gyümölcslevek helyett.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top