Omlós diós tallérok
Hozzávalók 25-30 db-hoz:
• 10 dkg hideg vaj
• 6 dkg cukor
• 10 dkg darált dió
• 15 dkg búzaliszt
A vajat felkockázzuk, és összemorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a darált diót és a cukrot, és összegyúrjuk. Ha nem ragad a massza, kevés tejfölt adjunk hozzá. A masszából két, 4-5 cm átmérőjű hengert készítünk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. 1 óra elteltével elővesszük a hűtőből, kicsomagoljuk a folpackból, és éles késsel fél cm vastag szeleteket vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a tallérokat, és 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. (Sütőtől függően lehet több/kevesebb a sütési idő, akkor jó, ha kezd enyhén pirulni a keksz.) A tepsin hagyjuk kihűlni.
Zabpelyhes-diós keksz
Hozzávalók 20-25 db-hoz:
• 2 tojás
• 8 dkg cukor
• 12 dkg puha vaj
• 10 dkg búzaliszt
• 1 evőkanál sütőpor
• 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• 10 dkg zabpehely
• 5 dkg apróra vágott dió
• 5 dkg darált dió
A tojásokat kikeverjük a cukorral és a puha vajjal. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóporral és a zabpehellyel, és hozzáadjuk az apróra vágott és a darált diót is. A diós-lisztes keveréket hozzáadjuk a tojásos tálhoz és összekeverjük. A masszát 1 órára hűtőbe tesszük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A masszából diónyi gombócokat formázunk, és a tepsire helyezzük őket (úgy, hogy legyen hely a növekedésre), és tenyérrel enyhén ellapítjuk. 10-12 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
Gorgonzolás-diós keksz
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
• 8 dkg puha vaj
• 10 dkg gorgonzola
• 10 dkg búzaliszt
• 2 csipet só
• 10 dkg darált dió
A keksz hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A masszából kisebb golyókat formázunk, és tenyérrel ellapítva a tepsire helyezzük. 10-12 percig sütjük, és a tepsin hagyjuk kihűlni.