BLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)
Hozzávalók:
• kenyér/baguette
• vaj és/vagy majonéz
• szalonna
• paradicsom
• salátalevelek
A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret, baguette-et megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy nagy adag ropogósra sütött bacont, paradicsomszeleteket fektetünk rá, enyhén sózzuk, borsozzuk, salátadarabokkal, végül egy másik kenyérszelettel zárjuk.
Tipp: A péksüteményt meg is piríthatjuk, az eredeti BLT is úgy készül – bár szerintünk a puha kenyérrel készült verzió finomabb!
Croque monsieur
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 10-12 dkg puha vaj
• 1 ek. liszt
• 1,8 dl tej
• fél tk. mustár
• 1 tojássárgája
• só, bors, őrölt szerecsendió
• 12 szelet fehér kenyér
• 6 szelet sonka
• 100-120 g reszelt gruyère sajt
Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.
A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 1 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és egy adag reszelt sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket.
Welsh rarebit Jamie-módra
Hozzávalók 4 szelethez:
• 2 tojássárgája
• 150 g krémsajt
• 1 kk. mustár
• 100 g reszelt cheddar sajt
• só, bors
• (4 ek. csililekvár/csilis csatni) – elhagyható
• 4 nagy szelet fehér kenyér
• Worcester-szósz
A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.
Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét és Worcester-szósszal locsoljuk meg.