Joghurthab eperrel
Hozzávalók 4 kis adaghoz:
• 30 dkg natúr joghurt
• 2-3 evőkanál méz
• 1 citrom reszelt héja
• 1 dl habtejszín
• 15 dkg eper
A hideg habtejszínt felverjük, az epret kicsumázzuk, megmossuk és feldaraboljuk. A joghurtban elkeverjük a mézet, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába eperdarabokat szórunk, rákanalazunk egy kis joghurthabot, majd ismét epret szórunk rá, erre ismét joghurthabot kanalazunk és végül eperrel zárjuk.
Mákos-meggyes pohárkrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 40 dkg görög joghurt
• 2-3 evőkanál darált mák
• 1 rúd vanília kikapart magjai
• 7 dkg porcukor
• 20 dkg magozott meggy
• 10-15 dkg babapiskóta
A joghurtot kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és a darált mákot is. A meggyet lecsepegtetjük, a babapiskótát kisebb darabokra törjük. Kis poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: Alulra meggyszemeket szórunk, rá 1 kanál mákos joghurtot adagolunk, ráhelyezünk 1-2 darab babapiskótát, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. Ha kész, hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd tálalás előtt néhány meggyszemmel díszítjük.
Citromos joghurttorta friss gyümölccsel
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
• 40 dkg görög joghurt
• 3 db tojás
• 8 dkg cukor
• 1 citrom reszelt héja és leve
• 4 dkg búzaliszt
• 1 mokkáskanál sütőpor
A tetejére: 10-15 dkg friss eper/málna
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és kivajazunk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral. Az utóbbihoz hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd a görög joghurtot, a citrom héját és levét, és alaposan összekeverjük. Óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal, majd a masszát a tortaformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük. Ha kész, nyitott sütőajtónál hagyjuk kihűlni (kicsit össze fog esni, így olyan lesz, mintha pereme lenne). Ha teljesen kihűlt, friss eperrel vagy málnával alaposan megszórva tálaljuk.