Kókuszos-aszalt meggyes keksz
Hozzávalók 20-25 db-hoz:
• 12 dkg zabpehely
• 8 dkg liszt
• 6 dkg kókuszreszelék
• 8 dkg aszalt meggy
• 6 dkg cukor
• 1 ek. méz
• 2 ek. tej
• 10 dkg puha vaj
• 1 mk. sütőpor
A puha vajat kikeverjük a tejjel, a mézzel és a cukorral, majd hozzáadjuk a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport és a kókuszreszeléket. Összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt meggyet és elkeverjük. A masszából diónyi gombócokat formázunk, tenyérrel ellapítjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt világosbarnára sütjük.
Csokis-diós zabpelyhes keksz
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
• 10 dkg zabpehely
• 8 dkg dió
• 10 dkg vaj
• 4 dkg cukor
• 1 db tojás
• 1 mk. szódabikarbóna
• 5-6 dkg étcsokoládé
A zabpelyhet és a dióbelet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk. A vajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a darált zabpelyhet, diót és szódabikarbónát is. Az étcsokoládét apróra vágjuk és a tésztához adjuk. Összekeverjük, majd kiskanállal kupacokat adagolunk egy sütőpapírral bélelt tepsire – egymástól távol, hogy legyen helyük a növekedésre. 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.
Gyömbéres-zabpelyhes tallérok
Hozzávalók 2 tepsihez:
• 8 dkg puha vaj
• 8 dkg cukor
• 5 dkg finom zabpehely
• 5 dkg liszt
• 2 ek.. tej
• 2 ek. méz
• fél tk. őrölt gyömbér
• fél tk. sütőpor
A puha vajat összekeverjük a cukorral, a tejjel és a mézzel, majd hozzáadjuk a lisztet, a zabpelyhet, az őrölt gyömbért és a sütőport. A masszából kanállal kis kupacokat adagolunk a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távol, hogy legyen helyük a növekedésre. 200 fokos sütőben 6-10 percig sütjük. A massza közben elterül, így lesznek szép, vékony tallérok belőle. Ha kész, megpirult, akkor zárjuk el a sütőt, majd hagyjuk a tepsin kihűlni, és ha teljesen kihűlt, akkor vegyük le a sütőpapírról. Még melegen könnyen hajlíthatók is, így akár félbe is hajthatjuk őket.