Gasztro

Zsályás sütőtökös csirke Gabojszától

Igazi comfort food olyan hétvégékre, amikor nincs sok idő főzni, mert inkább sétálunk egyet a közeli erdőben, vagy jó program van a városban, és oda megyünk a gyerekekkel, de hazaérve jólesik valami tisztességes ételt az asztalra tenni.

Apropó jó program: november 14–16. között a Budapest Sportarénában a gyerekes családok részére egy szuper rendezvény lesz!  A Gyerekvilág Élményhétvége ezen időszak egyik legnagyobb eseménye, közel 100 ingyenes programmal. A gyermektervezés pillanatától kezdve egészen 12 éves korig megtalálható sok minden, ami a gyerekneveléshez kell. A belépőjegyek pedig 2000 forint értékben levásárolhatók az eMAG.hu-n!

De vissza a recepthez: egy szűk félóra alatt össze lehet dobni, 60-70 perc a sütőben, és kész az ebéd, amit egyévestől a százévesig mindenki ehet. Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, egészséges, és még finom is.
A zsálya és a sütőtök verhetetlen páros, a csirke illik mindkettőhöz! Pici babáknak bors nélkül készítsük, vagy bőre nélkül tálaljuk a csirkét.

Zsályás sütőtökös csirke Gabojszától

Hozzávalók 4 főre:
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2 fej hagyma
• 3-4 gerezd fokhagyma
• 1 kg sütőtök
• 4 db csirkecomb
• kis csokor friss zsálya
• só és frissen őrölt bors
• fél dl víz

A csirkecombokat megmossuk, konyhai papírtörlővel megszárítgatjuk, és sózzuk-borsozzuk. Megpucoljuk a zöldségeket. A hagymát vastagabb szeletekre vágjuk és szétszedjük hagymakarikákra. A fokhagymagerezdeket elfelezzük, a sütőtököt hámozás-mageltávolítás után falatnyi darabokra felkockázzuk. Egy öntöttvas edény aljára locsolunk 1 evőkanálnyi olívaolajat, terítünk rá egy sor hagymakarikát, egy sor sütőtökkockát, szórunk rá pár zsályalevelet, ráfektetjük a befűszerezett csirkecombokat, és ezekre is teszünk pár zsályalevelet. Rászórjuk a fokhagymát, majd betakarjuk a maradék sütőtökkockával és hagymakarikával. Öntünk az egészre fél deciliter vizet, és meglocsoljuk még egy evőkanálnyi olívaolajjal, lefedjük, és 60 percre betoljuk a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével levesszük a fedőt, a csirkecombokat felülre helyezzük, és 8-10 percig, grill fokozaton picit megpirítjuk a csirke bőrét.
Ha pár darab sárgarépát és egy felkockázott paszternákot is teszünk bele, még finomabb a végeredmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top