Érdemes kacérkodni a befőttesüvegekben összepakolt ételekkel, nemcsak azért, mert így kényelmesen vihetjük magunkkal a munkahelyünkre, piknikre, erdő közepébe az ebédünket, hanem azért is, mert látványnak sem utolsók. A saláták legalábbis kifejezetten jól festenek az üvegekben rétegezve, talán csak a reggelikre mondanám azt, hogy nem nézni kell, hanem enni.
A legnagyobb előnye talán az ilyen befőttesüvegekbe zárt ételeknek, hogy előző este összekészítve az adagokat már csak egy mikróra lesz szükségünk aznap, hogy frissen sült és illatos ételünk legyen. Ráadásul még porciózva is vannak ezzel a manőverrel, úgyhogy a diétánknak is jót teszünk velük. Így esélyünk sem lesz arra, hogy csak az íze kedvéért többet együnk a kelleténél.
Tíz olyan receptet hoztam, amelyek között reggeli, ebéd és desszert is található, mind egy-egy befőttesüvegbe zárva.
1. Sajtos-baconös tojás
Olyat már láttunk, hogy zabpelyhet gyümölccsel és joghurttal összeraknak egy üvegben és azt viszik magukkal. De hogy lehet sütni sajtos-baconös tojást is spenóttal megbolondítva, az újdonság. Kenyér nem is kell hozzá, és máris paleoreggelink lehet.
Sóval és borssal elkeverünk két tojást, hozzáadunk pár spenótlevelet, reszelt sajtot és ezt a keveréket tesszük bele a befőttes üvegbe. Mikróba vele 1,5-2 percre, majd a kész tojást megszórjuk apróra vágott pirított baconnel.
2. Áfonyás palacsinta
Furcsán hangzik elsőre, de mégis így van: akár palacsintát is készíthetünk befőttesüvegben. Ebből a receptből egy könnyű, gyümölcsös reggelink lesz, ami külön jó, ha kicsi üvegben készül és nem vehetünk belőle még tízszer.
Négy kicsi vagy két nagy befőttesüveggel dolgozunk. 1 bögre lisztet, 1 teáskanál sütőport, 2 teáskanál cukrot, 2 teáskanál vajat és 3/4 bögre tejet csomómentesre keverünk, ez lesz a palacsintatésztánk. Az üvegekbe áfonyát rakunk és feltöltjük tésztával a feléig. Ne töltsük túl, mert a tészta megnő majd a sütés során. Mehet be a mikróba, ha kis üvegben készítjük, akkor egy percre, ha nagy üvegben, akkor pedig 1,5 percre. Már kész is a palacsintánk, annyi a dolog még vele maximum, hogy nyakon öntjük sziruppal, csokiszósszal vagy vajjal, ha úgy tartja kedvünk.
3. Fahéjas csigák
Ki ne szeretné a frissen sült pékárut reggelire? Az már más kérdés, hogy nem a legegészségesebb napkezdés egy fahéjas csiga, de biztos, hogy egy ilyen reggelivel édesen indul a legborúsabb hétfő is.
A receptben írt mennyiséghez 12 kis befőttesüvegre lesz szükségünk. A tésztát gyúrjuk össze 2 bögre lisztből, 1 és 1/4 teáskanál sütőporból, 2 teáskanál cukorból, 3/4 teáskanál sóból, 1/4 bögre olvasztott vajból és 3/4 bögre íróból. A simára gyúrt tésztát nyújtsuk ki téglalapformára, kb. 1 cm vékonyra és tekerjük fel. Ebből a feltekert tésztából vágjunk le 12 egyforma darabot, és tegyük a befőttesüvegekbe. A tésztákra csorgassunk egyenlő mértékben a fahéjas keverékből: 1/4 bögre olvasztott vaj, 1 bögre barna cukor és 1 teáskanál fahéj kell hozzá. Tegyük 180 fokon a sütőbe 18 percre, és már kész is.
4. Burrito befőtt
Átevezve az ebédekre rögtön kezdjünk ezzel a csupa egészség burritóval. Mivel az alapja quinoa, ezért gluténmentes, úgyhogy diétákban is remekül használható. Négy nagy befőttesüveggel rakjunk össze a recept alapján belőle, kis előfőzést igényel, de megéri elidőzni vele, hogy másnap fejedelmi ebédünk legyen.
Megfőzünk 1 bögre quinoát, mellette pedig főzzünk elő még 1 és 1/3 bögre fekete babot is. Az üveg aljára a quinoa kerül, utána jön a fekete bab, erre teszünk a 4 bögrényi aprított fejes salátából, majd következik az 1 bögre aprított fodros kel (ezt helyettesíthetjük más salátafélével) elosztása a négy üvegünkbe. Az előre elkészített paradicsomsalsából – lehet készen is venni az egyszerűség kedvéért – veszünk kétbögrényit, és ezzel locsoljuk meg a rétegeket mind a négy üvegben. Az egészre még elosztunk 8 evőkanál görög joghurtot, és megszórjuk a tetejüket egy-egy maroknyi napraforgómaggal.
5. Rákos-feta sajtos saláta
Kifejezetten az a fajta ebéd, amit akkor vigyünk majd magunkkal, amikor piknikezni készülünk egy hegy tetején tavasszal. Vagyis amikor kirándulni megyünk, de hát a kirándulásoknak ugye mindig az a fénypontja, amikor leülünk piknikezni végre.
Egy nagy befőttesüvegbe alulra pár teáskanál salátadresszinget teszünk, ez mindenkinek ízlése szerint legyen, én biztos ezersziget öntetet használnék. Erre kerüljenek a következő hozzávalók ebben a sorrendben:
- 2 evőkanál aprított avokádó
- 4 koktélparadicsom félbevágva
- 1 evőkanál aprított vöröshagyma
- 2 evőkanál kockázott uborka
- 2 maroknyi római saláta és bébispenót
- 2 evőkanál kockázott feta sajt
- 6-8 főtt koktélrák
- 1 kockázott főtt tojás
- 2 szelet pirított bacon szalonna
6. Csirkés pite
Különleges befőttesüvegekre lesz szükségünk, az alacsony, széles szájú fajta kell most nekünk. Úgy fogjuk használni az üvegeinket, mint mini piteformákat.
8 kis pitéhez szükség lesz 2 doboz mélyhűtött leveles tésztára, amiben összesen 4 lap tészta van. Vágjuk mind a 4 lapot negyedekre, és béleljünk ki 8 darab tésztával 8 üveget. Ezután egy lábosban fonnyasszunk meg 1/3 bögre vajon 1/3 bögre kockázott hagymát, adjunk hozzá 1/3 bögre teljes kiőrlésű lisztet, fél teáskanál sót és egy negyed teáskanál borsot. Miután alaposan kikevertük a lisztet a tűzön a vajas hagymával, öntsük fel 1 és 3/4 bögre húsleves alaplével és fél bögre tejjel. Forraljunk a keveréken egyet, majd adjunk hozzá egy zacskónyi fagyasztott zöldségkeveréket (répa és borsó), de ha van friss, az még jobb persze. Főzzük pár percig kevergetés mellett. Ehhez kell még hozzáadnunk 3 bögre főzött-aprított csirkehúst és rottyantani az egészen egyet.
A csirkés keverékből tegyünk egyenlő mértékben az üvegeinkbe, a tésztára, az üveg háromnegyedéig töltve. Majd a maradék tésztával mindet beborítjuk, tetejüket megkenjük tojással, megszurkáljuk a tésztát villával, és már mehet is a 220 fokra előmelegített sütőbe. 15 perc múlva nézzünk rá, és ha már aranybarna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával és úgy süssük további 15-20 percig, nehogy megégjen a tészta rajta.
7. Lusta lasagne
A lasagnét szeretjük. A falatnyi lasagnét pedig, amit könnyen elkészíthetünk, még jobban szeretjük. Kis befőttesüvegekben apró adagokat, épp csak kétvillányit készíthetünk, tényleg egyszerűen.
Egy zacskó lebbencstésztát kifőzünk, leszűrjük, és összekeverjük két bögre marinaraszósszal. Egy tálban elkavarunk egymással 400 gramm ricottát, 1 tojást, egy maroknyi parmezán sajtot, 1/2 teáskanál sót és 2 bögre reszelt mozzarellát. A sajtos keverékünket hozzáadjuk a paradicsomos tésztához, lazán beleforgatjuk, és így adagoljuk az üvegeinkbe. Egy bögre marinaraszószt eloszlatunk a tésztás üvegek tetején, és megszórjuk parmezán sajttal mindegyiket. 220 fokra előmelegített sütőben sütjük készre 35 perc alatt.
8. Csokis eclair süti
Végre elérkeztünk az ebédek után a desszertekhez – a réteges sütemények elbűvölőek és abbahagyhatatlanok bármilyen formában. Az első az eclair süti – ami az új macaron – befőttesüveges variációja, hogy a sütés nélküli édességes szekciót méltó recepttel kezdjük.
Készítünk 2 zacskó hidegen kikeverhető vaníliás pudingporból és 3 bögre tejből pudingot. Összeforgatjuk 2 dl felvert tejszínhabbal óvatosan. Egy zacskó omlós kekszet összetörünk – legjobb aprítóval átmenni rajta –, és teszünk 4 befőttesüveg aljára belőle annyit, hogy egy ujjnyi keksz legyen mindegyikben. Erre jöhet egy réteg vaníliapuding, majd megint keksz, megint vanília, ameddig a készlet és a befőttesüveg tart.
Hagyjunk azért helyet a csokimáznak is: 1/2 bögre tejet felforralunk, belekeverünk kézi habverővel 1/3 bögre cukrozatlan kakaóport, 1 bögre cukrot, majd miután feloldódott mindez a tejben, akkor mehet bele 2 evőkanál vaj és 1 teáskanál vaníliaaroma. A kész csokimázat hagyjuk egy kicsit hűlni, majd nyakon öntjük vele a befőttesüvegekben lévő pudingos sütiket, és mehetnek a hűtőbe egy órára.
9. Epres sajttorta
A sajttorták mindig örömmel töltenek el, nem tudnék olyan indokot felhozni, ami miatt ne ennék belőlük, ha épp kéznél vannak. Ez az epres sajttorta nem igényel sütést, és más bogyós gyümölcsökkel is végigpróbálható.
Összetörünk egy zacskó omlós kekszet, veszünk belőle 1 és 1/4 bögrével, amit elkeverünk 2 evőkanál cukorral, kevés fahéjjal és 3 evőkanál olvasztott vajjal. 250 gramm mascarponét krémesre habverőzünk 1/2 bögre tejszínnel, hozzáadunk 1 evőkanál citromlét és 1 teáskanál vaníliakivonatot. 5 kis befőttesüvegbe szétosztjuk a kekszes alap felét, megszórjuk csokidarabkákkal, erre jön a mascarponés krém, majd eper, újra keksz és a végén megint eper. Legalább két órát hűtjük, mielőtt nekiesnénk.
10. Nutellamousse
A csupa csokis édességek kedvelőinek biztosan a szívük csücskébe kerül ez a nutellás, csokipudingos, nápolyis, habos finomság. A nutellamousse elkészítése sem különbözik sokban az előző két recepttől, csak itt nem omlós kekszet, hanem csokis nápolyit fogunk használni az alaphoz, amit egy kis ideig sütni is kell.
Összetörünk egy zacskó csokis nápolyit, veszünk belőle 2 bögrével és ezt keverjük össze 1/4 bögre cukorral, 2 evőkanál mogyoróvajjal és 1 bögre olvasztott vajjal. Elosztjuk a befőttesüvegeink aljára ujjnyi vastagon ezt a nápolyis masszát és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Közben a csokihabhoz elkészítünk 2 zacskó instant csokipudingot 1 és 1/4 bögre tejjel felverve. Hozzáadunk 1/4 bögre nutellát és újabb 1-2 percig verjük a habverővel, utána még jöhet bele 1 dl hideg, keményre felvert habtejszín, és még 2-3 perc habverőzés az egésznek. Ezt a csokihabot oszlassuk el a tésztán, megtöltve az üvegeinket, és tegyük be a hűtőbe mindet legalább 2 órára.