Gasztro

Laci-pecsenye: így készül a házi lasagne

Egy rövid kihagyás után visszamerészkedtem a konyhába. Az előző hónapok egzotikus próbálkozásai után kicsit közelebbről szereztem inspirációt. Francia- és Olaszországig jutottam, és egy szuperszaftos lasagne és egy krémes, gyümölcsös clafoutis lett a végeredmény.

Az már nem titok, hogy a konyhában nagyjából semmihez sem értek, viszont szeretem a kihívásokat (hamburgerzsemle, házi barbecue-szósz és társai). Konzekvensen tartom magam ahhoz az elvemhez, hogy minél kevesebb bolti kész cuccot használjak fel. Ezúttal a lasagnetésztát hagytam le a bevásárló-listámról, és így készítettem el a sajátomat.

A házi tészta rejtelmei

Laci-pecsenye: így készül a házi lasagneKlasszikus 5 tojásos tésztát készítettem, fél kiló lisztből (30 dkg búzafinomliszt és 20 dkg rétesliszt) egy nagy vulkánszerű valamit halmoztam, majd a közepébe beleütöttem 5 tojást, és addig gyúrtam, ameddig csomómentes nem lett. Két óra pihenő után négy egyenlő részre vágtam a tésztát, ebből nyújtottam ki a téglalaphoz hasonló lapokat. Mivel téglalaphoz hasonló sikerült csak, a túlnyúló részekből pont összejött egy ötödik lap is… Akinek van gépe, az azzal is nyújthatja, a miénk sajnos felmondta a szolgálatot.

A lapok közé egy paradicsomos-zöldfűszeres hússzósz és besamel keveréke került, így lett igazán finom az íze és az állaga is. (A besamel azért fontos bele, mert a hagyományos paradicsomszósz hajlamos eláztatni a tésztát, a szottyos lasagne pedig senkit nem tesz boldoggá.)

Kezdtem három fej aprított hagyma dinsztelésével egy jó mély serpenyőben, mert sok minden követte még… Amikor kicsit áttetszővé vált, beledobtam 3-4 gerezd fokhagymát és két répát, reszelve. Amint megpuhult, hozzáadtam a fél kiló darált sertés- és fél kiló darált marhahúst. Jó tíz perc kellett a húsnak, hogy átsüljön, ekkor került bele az apró kockákra vágott és a konzerv paradicsomot (fél-fél kiló). Egy jó félóra főzés után minden átpuhult, és kicsit veszített a víztartalmából. Ez az idő pont elég arra is, hogy a megfelelő fűszerezést megkapja. Kis só, kis bors, sok oregánó (kb. 3 evőkanál) és sok bazsalikom (kb. 3 evőkanál). A folyamatos adagolás és kóstolgatás eredményeként a pontos mennyiségeket már nem tudom felidézni, de idővel mindenki eléri az ideális kombinációt. Ha ez megvan, jöhet a besamel…

gallery item
Megnézem
Összes kép (23)
gallery item

Laci-konyha: lasagne

Laci-konyha: lasagne

gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
Fotó megosztása:

 

A híres besamel

Hét-nyolc deka vajat megolvasztottam, majd beleszórtam 5 evőkanál finomlisztet. Addig kevertem, amíg egy kis színt nem kapott. Valójában amikor már azt hittem, hogy odaég, onnantól pirítottam még 2 percig, aztán jött bele a tej. Habverővel folyamatosan keverve öntöttem bele fél liter tejet, és kevertem addig, amíg csomómentesen be nem sűrűsödött. A keverést nem szabad abbahagyni, még akkor sem, amikor egy fél evőkanál oregánóval fűszerezzük. Na jó, de…

Amint besűrűsödött a besamel, összekevertem a húsos szósszal, és elkezdtem a lasagne rétegezését.

Legalulra szósz, vajazás nélkül. Ez követte a tészta, a szósz, a tészta, a szósz, a tészta… a szósz, és a tetejére úgy 20 dkg reszelt sajt. Kedvenc fokozatomon, 180 fokon sütöttem kb. 40 percig. A vége felé az aranybarna szín és az illatok egyértelműen jelezték, hogy kész a lasagne.

Egy kiadós sós tészta után fojtásnak nem tudtam más elképzelni, mint egy kiadós édes tésztát, azaz a clafoutis-t. Kezdetnek felvágtam a hűtőben található összes gyümölcsöt; epret, meggyet összesen kb. fél kilót, és összekevertem egy evőkanálnyi keményítővel és két evőkanál barna cukorral.

gallery item
Megnézem
Összes kép (6)
gallery item

Laci-konyha: clafoutis

Laci-konyha: clafoutis

gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
Fotó megosztása:

 

Egy jól kivajazott tálba fektettem őket, majd következett a tészta, ami egy sima palacsintatészta. Kezdetnek hat tojás és egy Bourbon-vaníliás cukor, megy a pucc nálunk. Ha ezt felvertük, jön bele kb. 6 evőkanál finomliszt és fél liter tej, és folytatjuk a felverését, amíg csomómentessé nem válik. Ezt követi a mechanikus rész, ráöntjük a gyümölcsökre, 40 percig sütjük 180 fokon, majd magunkba kanalazzuk, amíg ki nem ürül a teljes tál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése