Rigó Jancsi pohárban
Hozzávalók a csokis morzsához:
- 6 dkg cukor
- 1 db tojás
- 0,5 dl tej
- 0,5 dl étolaj
- 1 mk. sütőpor
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 7,5 dkg búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 7,5 dkg étcsokoládé
- 300 ml habtejszín
- 2-3 ek. porcukor
Hozzávalók a tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki.
2. A tésztához a tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat és tovább keverjük, majd beleszórjuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport és elkeverjük.
3. A masszát a tortaformába öntjük és sütőbe toljuk. 20-25 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
4. Ha kihűlt, elkészítjük a krémet: Az étcsokit vízgőz felett (vagy kis lábasban kis lángon, folyamatosan kevergetve) megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és kicsit hűlni hagyjuk.
5. A habtejszínt kemény habbá verjük, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a porcukrot is, majd hozzáöntjük az olvasztott csokit és elkeverjük, óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
6. A tésztát kézzel szétmorzsoljuk és jöhet az összeállítás: Kis poharak aljába sütimorzsát szórunk, rákanalazunk egy adag krémet és a tetejére ismét morzsát szórunk. Közvetlenül tálalás előtt olvasztott étcsokit csorgatunk a tetejére.
(4-6 kis pohárhoz elegendő a megadott mennyiség.)
Rákóczi túrós pohárban
Hozzávalók :
- 50 dkg túró
- 3 dl tejföl
- 1 tojásfehérje
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 4+8 dkg porcukor
- néhány vajas keksz
- néhány ek. sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
2. A tojásfehérjét a 4 dkg porcukorral kemény habbá verjük és a sütőpapíros tepsire kis csúcsos kupacokat adagolunk (kiskanállal). 15-20 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
3. Ha a habcsók kihűlt, elkészítjük a túrókrémet: A tejszínt felverjük, a túrót kikeverjük a maradék 8 dkg porcukorral, vaníliás cukorral, a tejföllel és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.
4. Kb. 2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszerteket: a pohár aljába széttördelt vajaskeksz-darabokat szórunk, rákanalazunk egy adag túrókrémet, rá lekvárt, megint kekszet, megint túrókrémet, lekvárt és a tetejére pár szem habcsókot.
Poharas túró rudi torta
Hozzávalók a csokis morzsához:
- 50 cukor
- 1 db tojás
- 65 g vaj
- 65 g étcsokoládé
- 35 g búzaliszt
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg túró
- 2 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg porcukor
a tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
1. Először elkészítjük a sütimorzsához a csokis sütit. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl. (kivételesen nem baj, ha rendesen átsül, mert így lehet csak szétmorzsolni.)
2. Közben elkészítjük a túrós részt. A tejszínt habbá verjük és elkeverjük a túróval, a porcukorral és a citromhéjjal.
3. Ha a brownie teljesen kihűlt, kézzel szétmorzsoljuk és kisebb poharak aljára adagoljuk. Rá aztán jöhet a túrós massza, aztán megint morzsa, megint túró, majd a tetejére megint morzsa. Legfelülre közvetlenül tálalás előtt olvasztott étcsoki. (Szerintem akkor a legjobb, ha alul van egy adag morzsa, rajta sok túró, a tetején megint morzsa és csoki. Szóval a képen láthatónál kevesebb szint van benne.)