nlc.hu
Gasztro
Így készíthetsz házi ekler fánkot

Így készíthetsz házi ekler fánkot

Ha különleges édességre vágysz, ki kell próbálnod ezt az ekler fánk receptjét. Elsőre bonyolultnak tűnhet, de valójában nem az, és mindenképpen megéri a fáradságot.

Ha unod a hagyományos fánkrecepteket, süss velünk ekler fánkot. Igazi különleges édességgel lepheted meg a családot.

A házi készítésű ekler fánk hozzávalói

A tésztához

  • 1 dl olvasztott vaj
  • 2,5 dl víz
  • 16 dkg liszt
  • 4 tojás
  • fél mk. só

A krémhez

  • 24 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 7 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 mk. vaníliakivonat
  • nagyobb csipet só

A csokoládémázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. olvasztott vaj
Így készíthetsz házi ekler fánkot

Így készítsd el a házi ekler fánkot

Először az ekler fánk krémjét készítsd el, mert amíg a tészta megsül, addig az a hűtőszekrényben pihen.

A krémhez először a száraz hozzávalókat, a cukrot, a lisztet és a sót keverd össze, lassan adagolva add hozzá a tejet, végül egyesével a felvert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzz puding sűrűségű krémet. Amikor elkészült, vedd le az edényt a tűzről, keverd hozzá a vaníliaaromát és a vajat is. Tedd félre, hagyd kihűlni.

A teljesen kihűlt krémhez keverd hozzá a kemény habbá vert tejszínt, majd tedd a hűtőszekrénybe.

Így készíthetsz házi ekler fánkot

A tésztához melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A vajat, a vizet és a sót töltsd tűzálló tálba, és lassú tűzön, kevergetve hevítsd. Közben, továbbra is kevergetve kisebb adagokban szórd hozzá a lisztet, és addig “főzd”, amíg kis gombócokká kezd a fánktészta formálódni. Vedd le a tűzről, hűtsd 5-10 percig, majd az előzőleg alaposan felvert tojásokat keverd a tésztához. Krémes állagú tésztát kell kapnod.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, és a nyomózsákba töltött ekler fánk tésztából hosszúkás (kb. 8-10 cm) csíkokat nyomj a tepsibe. Az aljához és a tetejéhez páros számú fánkot készíts.

Így készíthetsz házi ekler fánkot

Told a tepsit a sütőbe és kb. 40 perc alatt süsd a süteményeket aranybarnára. Vedd ki a sütőből a fánkot, és hagyd teljesen kihűlni.

A kihűlt fánkok egyik felét töltsd meg a lehűtött vaníliás krémmel, a másik feleket helyezd az alsókra.

Így készíthetsz házi ekler fánkot

A mázhoz a csokoládét törd apróra, majd – lehetőleg gőz fölött – olvaszd össze a vajjal. Forrón, vékonyan kend meg a mesefinom ekler fánkok tetejét. Amikor teljesen megszilárdult a csokoládémáz, megkóstolhatod a süteményt.

További fánkrecepteket találsz az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top