Gasztro

Különleges befőttek és lekvárok

A befőzés titkaira már az ókorban rájöttek, amikor véletlenül kiderült, hogy a cukorral vagy mézzel bőven édesített, főtt gyümölcsök a szokásosnál jóval tovább elállnak – különösen akkor, ha sikerül őket légmentesen tárolni egy megfelelő edényben. Azóta kultúrák és népek tűntek el és emelkedtek fel, de a befőzés tudománya megmaradt, és számtalan jobbnál jobb recepttel gazdagodott. Íme, ezek közül most három olyan, ami a magyar konyhákban még nem túl elterjedt. Érdekes és izgalmas élmény lesz, ha kipróbálod ki őket ezen a nyáron!

A perzsák naspolyát raktak el, a görögök birsalmából készítettek gyümölcszselét, nálunk pedig emberemlékezet óta a szilva és a sárgabarack a megunhatatlan favorit. Ha van benned egy kis kísérletezőkedv, idén térj el a megszokott formuláktól, vagy legalább emelj be egy újat a jól bevált receptek mellé, és próbáld ki az alábbi finomságokat is!

Lekvárok áthangszerelve

A lekvárkészítésnek tényleg csak a fantázia szabhat határt. Mi nagyon büszkék vagyunk kiváló lekvárjainkra – joggal, hiszen a magyar gyümölcsökből kimagaslóan magas beltartalmi értékük és ízeik miatt tényleg nagyszerű “alkotások” készíthetők –, ám ha látnánk, hogy egyedül Angliában micsoda elképesztően változatos és ötletes receptekkel dolgoznak a háziasszonyok, bizony elsápadnánk az irigységtől. Tőlük ezen a téren nem szégyen tanulni – ha mást nem, legalább azt, hogy érdemes bátran kísérletezni, és még a hagyományos recepteket is feldobhatjuk időnként valami szokatlan ötlettel. Például olyannal, mint amilyen a következő is…

Levendulás sárgabaracklekvár

Hozzávalók
90 dkg érett, kimagozott sárgabarack
3 szál levendulavirág
10 dkg méz
40 dkg befőzőcukor

Elkészítés
A sárgabarackot mossuk meg, majd húzzuk le a héját. Eztán a levendulavirágokat vágjuk fel nagyon apróra. Fogjuk valamennyi hozzávalót, és egy nagyobb edényben keverjük őket össze, fedjük le, majd hagyjuk így állni egy éjszakán át. Másnap állandó kevergetés mellett főzzük fel a masszát, három percig hagyjuk rotyogni, a tetejéről pedig közben szedjük le időről időre a keletkezett habot. Az így elkészült lekvárt vegyük le a tűzről, töltsük tiszta, kiforrázott és jól záró üvegekbe. Az üvegeket állítsuk fejre öt percre, majd utána tegyük őket száraz dunsztba.

Aki a virágot szereti

Az újítások másik irány a lekvárfőzésben az, ha a megszokottól merőben eltérő alapanyagot használunk. Természetesen idén is főzzük meg a sárgabarackot és a szilvát is, mert az nem hiányozhat a polcról, de utána próbáljunk ki valami újat. Például nézzük meg, mire jutunk, ha gyümölcs helyett virágszirmokkal kísérletezünk az alábbi recept szerint!

Különleges befőttek és lekvárok

 

Rózsalekvár

Hozzávalók
1 vödör rózsaszirom
60-70 dkg befőzőcukor 
1 evőkanál citromsav 
fél csomag 3 az 1-ben zselésítő fix
2 teáskanál fahéj

Elkészítése
Ne reménykedjünk abban, hogy vegyszermentes virágot kapunk, hiszen aki maga is nevel rózsát, pontosan tudja, hogy milyen érzékeny nővény ez, és permetezés nélkül szinte biztos, hogy elkapja valamilyen betegség. Éppen ezért nagy gonddal mossuk át hideg vízben a szirmokat. Ezután a fehér végüket vágjuk le, szórjuk meg a cukorral, és alaposan gyúrjuk át. Öntsünk rá 1-2 deci vizet, és főzzük lassú tűzön 40 percig állandó kevergetés közben. Ezután adjuk hozzá a hozzá a citromlevet, a fahéjat és a zselésítőt, és 2 percig főzve ismét forraljuk fel. Az edényt húzzuk le a tűzről, a lekvárt töltsük üvegekbe, zárjuk le, majd öt percre állítsuk fejre, mielőtt a dunsztba tennénk.

Takarékos ökobefőtt

Nagy divat manapság gondosan ügyelni arra, hogy lehetőleg mindent felhasználjunk a konyhában és a háztartásban, és semmilyen hasznos anyag ne vesszen kárba. Ez persze nem mai találmány, hiszen a dédszüleink – főleg azok, akik még falunk éltek – nem életmódhóbortból és trendiségből tették meg ugyanezt, hanem mert a vérükben volt a takarékosság, ráadásul jól tudták azt is, hogy a különféle maradékoknak hol vehetik hasznát – így aztán a szemét fogalma szinte ismeretlen volt. A következő recept ilyen szempontból kifejezetten trendi és mégis nagyon is hagyományos, közben pedig meghökkentően újszerű. Kell ennél több?

Különleges befőttek és lekvárok

 

Görögdinnyehéj-befőtt

Hozzávalók
bármennyi dinnyehéj
cukor (minden 1 kg dinnyehéjhoz 1 kg)

Elkészítés

Ha befőttnek szánjuk a dinnyehéjat, akkor ne együnk le róla minden gyümölcshúst, hanem hagyjunk rajta legalább egy félcentis réteget a piros részből. A külső, zöld héját vékonyan lehámozzuk, majd kockákra, esetleg vékonyabb csíkokra vágjuk. Ezt enyhén ecetes vízbe tesszük, és üvegesre főzzük. Ezután vegyünk elő annyi cukrot, amennyi a párolt és leszűrt dinnye súlya, majd egy megmosott és felszeletelt citromot és egy vaníliarudat főzzünk össze szirupnak (1 kg cukorhoz 1 liter víz kell). A szirupba beletesszük a dinnyehéjakat, majd az egészet újraforraljuk, és a forrás után még további 5 percig főzzük. Ha ezzel készen vagyunk, töltsük bele tiszta és jól záró befőttesüvegbe, és tegyük őket száraz dunsztba.

 

Még több befőzés és lekvár az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top