nlc.hu
Gasztro
3 túrós süti, amiből morzsa sem fog maradni

3 túrós süti, amiből morzsa sem fog maradni

A túrós édességeket nem lehet megunni. Lehet rétes, torta vagy akár pohárkrém is – egy a lényeg, hogy sok túró legyen bennük!

Mi, magyarok, akik a túrórudin szocializálódtunk, nehezen tudjuk elképzelni az életet túrós édességek nélkül – nem véletlen, hogy olyan népszerűek a különféle túrótorták, és hogy szinte mindenkinek van egy tökéletes túróspogi-receptje. Bloggereink is imádják a túrót, most az ő receptjeikből válogattunk. 

 

Körtés-túrós süti

„Több süti receptjéből gyúrtam össze az alábbit, megint megkísértett a gondolat, hogy megtartom magamnak, olyan jó lenne egy kis titok, de egyszerűen képtelen vagyok rá. Annyira finom, hogy mindenkinek meg kell kóstolnia – azt meg hogy is tehetnék recept nélkül?”

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 18 dkg liszt
  • fél kk. szódabikarbóna

A tésztára:

  • sárgabaracklekvár

A töltelékhez:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 50 dkg túró
  • mérettől függően 3-4 körte
  • egy kis sárgabaracklekvár a körtékre

A tetejére:

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg cukor

A recept a Maimoni blogon folytatódik.

Rákóczi-túrós-mousse

„Valami habos és könnyű túrós finomságon törtem a fejemet a napokban. Arra jutottam, hogy mi lenne, ha egy jól bevált vonalat, a Rákóczi-túrós-kedvenceim egyikét (linzer, kosárka, süti) ötvözném egy mousse-csodával. Mindkét kategóriában vannak már receptjeim, de ilyen kombináció még nem készült. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagyjából ez a családi elvárás, ami a túróssüti-receptek számából is látszik, ugyanis ez a 26. számú versenyző. Jesszus, most számoltam össze, ezen még én is meglepődtem. Ráadásul ezek még csak a sütik, még vannak azért sós túrós ételek is, csak hogy erről a kategóriáról se feledkezzünk meg, itt mindegyik megtalálható.

Szóval szinte már az elején elkönyvelhettem a sikerét, főleg ha arra gondolok, hogy ez ennek a receptnek a második próbálkozása. Az elsőről nem készült kép, amire nagyon jó indokaim vannak. Egy pillanatra megfeledkeztem arról, hogy a mousse egy könnyű, tejszínhabos csoda, hő hatására nem reagál túlságosan jól. Tehát erről az apró részletről pont akkor feledkeztem meg, amikor úgy döntöttem, hogy a tojáshabot rásütöm a sütőben. Nos, a jó hír az, hogy szép lett a tojáshab, a rossz hír pedig, hogy a desszertes tányérokat kis tálkákra, a villát pedig kiskanálra cseréltem.

Okos ember más kárán tanul, tehát jegyezd meg! Mousse-tortácskát soha, de soha nem teszünk sütőbe, még egy egészen kis időre se!!!! Na de ez itt a második próbálkozásom már, ami szerintem nagyon jó lett. Hozzáteszem, hogy a csúnyácska, kanalas változat is elfogyott pillanatok alatt.”

Hozzávalók 7 db tortácskához:

Kekszes alaphoz:

  • 125 g keksz, én Korpovit kekszet használtam
  • 10-12 g vaj
  • 4 tk. cukornak megfelelő édesítőszer (negyedannyit használtam)

Krémhez:

  • 200 g túró
  • 3 dl tejszín
  • 5 g zselatin
  • 15 g habfixáló
  • 4 ek. cukornak megfelelő édesítő (negyedannyit használtam)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
  • 1 citrom héja

Díszítéshez:

  •  2 tojásfehérje
  • 2 kanál porcukornak megfelelő édesítőszer (nyírfacukorból készült porcukor-helyettesítőt használtam)
  • 100 g sárgabaracklekvár (saját készítésű, cukormentes lekvárt használtam)

A recept a Receptguru blogon folytatódik.

Bögrés túrós pite

„Ez a pite nagyon finom, omlós, puha, laza a tésztája, gazdag töltelékben, gyönyörűen szeletelhető, és küllemre egy cukrászdában is megállná a helyét, amellett, hogy a belbecse a rendkívül házias ízében rejlik. Csak bírjátok abbahagyni!”

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre.

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 bögre liszt (fél kg)
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • 25 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 1 kg túró
  • fél bögre porcukor (10 dkg)
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál tejföl

+ 4 tojás fehérje habbá verve

+ ízlés szerint egy citrom reszelt héja és/vagy mazsola

A recept a Rupáner-konyha blogon folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top