Gasztro

Két retro édesség, amit már gyerekként is imádtunk

Téli fagyi és diós kosárka: két igazi klasszikus, ami még a legmodernebb matcha teás csodasajttorták és tonkababos macaronok mellett is örök kedvenc marad.

Diós kosárka

„Már szerepel egy diós kosárka a blogon, azt meggyel sütöm, és a tésztájában sütőpor van. Most egy újat kísérleteztem ki, olyat, ami a klasszikus vajas tésztából készül, nem kell bele sem sütőpor, sem élesztő. Nagyon finom a végeredmény, és maga a tészta is formatartó, laza, édes, omlós kis kosárka, baracklekvárral, és egy finom habos-diós koronával.”

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 

Hozzávalók 20-24 kosárkához:

  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • 2 tojás sárgája
  • másfél kis kocka vaj vagy margarin (15 dkg!)
  • 1 bögre porcukor (10 dkg)

A diós habhoz:

  • 2 tojás fehérje
  • bő háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
  • 2 bögre darált dió (16 dkg)

+ néhány kanál sárgabaracklekvár és porcukor a tálaláshoz

A recept a Rupáner-konyha blogon folytatódik. 

 

Téli fagyi

„Ki ne emlékezne gyerekkorunk rettenetére, a téli fagyira. Elnézést, akit megbántottam ezzel. Egyik nap beszélgettünk arról, hogy ki szerette, vagy nem szerette anno a téli fagyit, meg például az úgynevezett kakaós tejfigurát. Szerettük, mert nem tudtuk, hogy nem jó – ezt a kommentet csíptem el, ami nyilván azt jelenti, hogy abban az időben nem volt kultúrája a minőségi csokoládéfogyasztásnak, így aztán ettük, ami volt. Visszaemlékezve azokra az időkre, úgy emlékszem, nekem elég korán kinyílt a szemem, vagyis megismertem a finom csokikat, szerencsére elég jól el voltunk látva gyerekkorunkban lágyan olvadó finomságokkal. Gyerekként értelemszerűen nem néztem az összetételt, inkább azt, hogy amelyik csokin jól felismerhető logót látok, azok finomak, a noname változatok meg inkább nem hivalkodtak a logójukkal. Persze voltak azért kivételek okos megállapításom  alól.

Nem sokkal később pedig már tudatosan néztük az összetevőket, ha itt a csokoládé és kakaóvaj helyett mondjuk, pálmazsír és kakaómassza szerepel, az nem sok jót jelent. Na meg ezeken kívül még az ára is irányadó lehet, ami gyanúsan olcsó, az a termék nagy valószínűséggel sem alpesi teheneket nem látott, de még kakaóbabot sem nagyon. Nyilvánvaló, hogy nem egy belga vagy svájci finomsággal állunk szemben.

A mai csokoládéfogyasztási kultúra szerencsére már napjaink részévé vált, fogyasztjuk táblásan, desszertnek, vagy vásároljuk az otthoni sütikhez is. Hát én gondoltam egyet, csinálok egy olyan téli fagyit, amit én is szeretek majd. Ha meg az ember saját maga készít ilyet, akkor illendő legalább elgondolkodni a saját kezűleg gyártott tölcséren is.” 

Hozzávalók a tölcsérhez (kb 7-9 db lesz belőle):

  • 65 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 g cukornak megfelelő édesítőszer (25 g DW negyedannyit használtam)
  • 1 csipet só
  • 30 g vaj
  • 1 narancs reszelt héja
  • 60 ml forró víz
  • 1 tojás fehérje

Csokikrémhez:

  • 70 g cukornak megfelelő édesítőszer
  • 200 g csokoládé
  • 2 tojássárgája
  • 330 g tejszín habbá verve
  • 20 g víz

A recept a Recept Guru blogon folytatódik. 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top