Gasztro

Ezek lesznek 2019 legfontosabb gasztrotrendjei

A Whole Foods Market szakértői szerint.

Közleményben ismertették a 2019-es év várható gasztrotrendjeit az amerikai Whole Foods Market szakértői. A gourmet áruházlánc 10 pontban összegezte, milyen tendenciák várhatók a jövő évben. Az alábbiakban mi is összefoglaltuk a felmérés főbb pontjait.

Hódítanak a csendes-óceáni ízek

Gondoljunk Ázsiára, Óceániára, Észak- és Dél-Amerika nyugati partjaira. Az olyan ételek, mint a longgasia (egy Fülöp-szigeteki kolbászféle), a szárított rák, a tintahal, a rákpaszta már eddig is kedveltek voltak a tengerentúlon, népszerűségük pedig csak tovább nő. Igaz ez az olyan trópusi gyümölcsökre is , mint a guáva, a pitaja, a maracuja, amelyeket smoothie-khoz szoktak felhasználni, vagy a nálunk még kevésbé ismert jackfruit, amit húspótlásra használnak a vegánok.

Thnikstock

Természetes probiotikumok

Tovább nő az olyan erjesztett ételek népszerűsége, mint a dél-koreai kimchi, vagy általában véve a savanyúságoké, amelyek segítenek megőrizni és helyreállítani a bélflórát.

Thnikstock

Visszatérnek a zsírok

Az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú ketogén diéta, a paleo, gluténmentes étrend, sőt, a pegán (paleo-vegán) kúrák divatossá válásával egyre kedveltebbé válnak a különböző zsírok is.

Kendermag, mindenbe

Az utóbbi évek során a tengerentúlon nagyon divatossá vált a kendermag, afféle gyógyító csodaszerként tisztelik a gasztroszakértők. A jövő évben világszerte mainstreammé válhat ez is.

Thnikstock

„Húspótló” rágcsálnivalók

A vegánok lassan művészi szintre emelik a különböző húspótló ételeket. Ma már azonban nemcsak az állati eredetű termékeket mellőző étrendet folytató embereket érdeklik ezek a fogások, hanem mindenkit, aki egy kicsit másra vágyik. A következő évben az olyan rágcsálnivalók húsmentes változata is hódítani fog, mint például a beef jerky, vagyis a szárított hús.

Környezettudatos csomagolások

Egyre több gyártócég fog áttérni a környezettudatos csomagolásra. Ez azért is éri meg nekik, mert egyre több vásárlónak fontos a környezetvédelem, ők pedig ha két termék közül választhatnak, a környezetbarát cégét fogják megvásárolni.

Új ízek a fagyasztóban

A szakértők szerint egyre nagyobb teret hódítanak a rendhagyó fagylaltízek: avokádó, humusz, tahini és kókuszvizes ízek jelennek meg a polcokon.

Tengeri rágcsálnivalók

A különböző algás és moszatos rágcsálnivalók egyre népszerűbbek az egészséges ételek híveinek körében. A következő évben több ehhez hasonló óceáni rágcsálnivaló is megjelenhet a bioboltok polcain. 

Thnikstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top