nlc.hu
Gasztro

A legrosszabb ételpárosítások

Ezt az 5 ételkombinációt sosem lenne szabad együtt enned

Azzal, hogy külön-külön gyakran kerülnek a tányérodra, nincs semmi baj. Együtt viszont galibát is okozhatnak a szervezetedben, ezért jobb, ha nem erőlteted ezeket a párosításokat!
nő hatalmas szendviccsel

Reggelire, ebédre és vacsorára is kedveltek ezek az ételkombinációk, mostantól viszont érdemes kicsit átgondolni a menüt, ha jót akarsz magadnak. A gyanútlanul elfogyasztott ételek jobb esetben „csak” olyan kellemetlenségeket okoznak, mint a puffadás, a lassú emésztés, a hasfájás vagy a gyomorégés, rosszabb esetben viszont az ételintolerancia kialakulását is elősegíthetik.

1) Sajt és bab

A mexikói konyha kedvelt kombinációja, de nálunk sem ritka, hogy egy kiadósabb salátába mindkét összetevő belekerül. Pedig ez egyáltalán nem jó ötlet, a sajt és a bab együtt fogyasztva ugyanis több problémát is előidézhet a hasadban: amellett, hogy túlzott telítettségérzet alakulhat ki az étkezés után, fokozott gázképződés árnyékolhatja be az elkövetkező órákat. 

2) Tészta és paradicsomszósz

Igen, sajnos jól látod, ez a párosítás sem szerencsés a hozzáértők szerint: a paradicsom magas savtartalma kárt tesz a tésztában található enzimekben, ami miatt nehezítetté válik az emésztés. Tovább is tudjuk fokozni a rossz hírt, sokat ront a helyzeten ugyanis, ha még hús is kerül ebbe a fogásba és reszelt sajttal koronázod meg az egészet. Oké, értjük, de mi képtelenek vagyunk lemondani róla.

3) Tej és banán

Sokszor kihúzott a pácból a jó öreg banánturmix, ha hirtelen rád tört az édességvágy, vagy valami gyorsan összedobható uzsonnára vágytál? A gyomrod egész biztosan nem örült annyira ennek a gasztronómiai csodának, mint te, a banán és a tej együtt fogyasztva ugyanis komoly próbatétel elé állítják. Próbáld ki mandula- vagy kókusztejjel tehéntej helyett, és hogy még könnyebb legyen megemészteni, adj hozzá egy csipet fahéjat vagy szerecsendiót! Ki tudja, lehet, hogy még jobban is fogod szeretni a régi klasszikusnál!

4) Joghurt és friss gyümölcs

Meglepő igaz, hogy erről a párosításról sincsenek jó véleménnyel a táplálkozástudományi szakemberek, hiszen az egyik legegészségesebb duónak gondolhattad őket. Sajnos igaz, hogy a joghurtban lévő jó baktériumok reakcióba lépnek a gyümölcsben található cukorral, ami legrosszabb esetben elősegítheti az ételintolerancia kialakulását is. A legjobb, ha natúr joghurtot választasz, és ha változatosságra vágysz, mézzel, fahéjjal vagy mazsolával dobod fel. És még egy tanács: ne legyen túl hideg a joghurt, amikor kanalazni kezded, mert azzal is kihúzhatod a gyufát az emésztőrendszerednél!

5) Gyümölcs és sós ételek

A narancsos kacsa, a párolt almával vagy barackbefőttel kínált sült csirke, az avokádós-sonkás szendvics (mert az avokádó is gyümölcs!) és az almával, körtével gazdagított csirkesaláta sem feltétlenül jó választás. Ennek oka, hogy az édes-sós párosítás jelentősen lassítja a normál emésztés folyamatát, emiatt nem csoda, ha ilyen ételek fogyasztása után hasi diszkomfortérzet és puffadás alakul ki.

Már csak egy kérdésünk maradt a kedves szakemberekhez: akkor mégis mit együnk, mivel?

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top