
Esszük, isszuk, aszaljuk. Befőzzük kompótnak és nagy üstökben lekvárnak, de aszalva is igazi csemege egész évben. A kipréselt levét megisszuk, vagy az egész gyümölcsöt turmixba tesszük. Levest és mártásokat főzünk belőle, szárnyashúsokat töltünk vele – mindemellett pedig az egyik legnépszerűbb sütemény-alapanyag.
De minek köszönheti ez a Magyarországon őshonos gyümölcs a kivételes népszerűségét?

Egy tál ősz / Fotó: Stefan Tomic, Getty Images
A Kárpát-medence tökéletesen alkalmas szilva termesztésére, azon belül is Szatmár vidéke adja a sokak szerint legfinomabb szilvákat.
Moint Bíró Csaba, a Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület elnöke a 24.hu-nak elmondta, „a szatmári szilva különlegességét négy folyó, a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett, jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú. Az itt termő szilvában egyaránt jelen van a zamat – a savaktól – és a cukor. Példának okáért, ha északabbra megyünk, Lengyelországba, ott a gyümölcsök savasabbak, de kevésbé édesek, míg délen, például Szerbiában a szilva édesebb, de jellegtelenebb az íze.”
Ez az ideális cukor-sav egyensúly, a termesztett fajták sokszínűsége és a magyar konyha leleményessége a szilvát a késő nyár, kora ősz egy mindenki által elérhető kincsévé teszik. 14 receptet hoztunk a szilva minél sokoldalúbb felhasználásához!

Vörös, lila és sárga szilvák a piacon / Fotó: Olena Lialina, Getty Images
Szilvásgombóc-leves: Sinkó Bori, a Hokedli főzelékbár séfjének receptje
A Nagymező utcai Hokedliben nem csak a főzelékekkel bánnak mesterien. Kár kihagyni itt egy jó levest, amit mindig a szezon terményeiből főznek. Ez a szilvás gombócot levesbe álmodó recept a séf, Sinkó Bori egyik igazi remeklése. Hajrá!
Két szerelem egy levesben, tovább a receptre!

Csúcsötlet: Szilvásgombóc-leves / Fotó: Hokedli ételbár
Hűvösebb estékre: fűszeres-vörösboros szilvaleves
Ez a szilvaleves már az advent előfutára lehet. Ha minden fűszer – csillagánizs, fahéj, szegfűbors – és a narancs is belekerül, garantált a hangulat. Nem csak mutatóba kerül bele vörösbor, hiszen 3 deci szükséges hozzá. Ha nem szeretnénk teljesen elfőzni, csak az utolsó tíz percben adagoljuk hozzá!
Tovább a vörösboros szilvaleves receptjére!

Isteni fahéjas-ánizsos szilvaleves / Fotó: Image Professionals GmbH, Getty Images
Aszalt szilvás húsgombócok Stahl Judittól
Stahl Judit gyengéje az ázsiai konyha és erősségei az ázsiai receptek. A Távol-Keleten nagy kultusza van a szilvának, és a szilvás húsételeknek is. Ezek esetében azonban ne friss, hanem aszalt gyümölcsöt használjunk. A dehidratált textúra szükséges hozzá.
Tovább Stahl Judit receptjére!

Képünk csak illusztráció / Fotó: Diana Miller, Getty Images
Csípős szilvás sertéssült, nem csak ünnepekre!
Az édes és sós találkozása a legjobbat hozza ki az alapanyagokból, ezért is az ünnepek örök párosításai a gyümölcsök és húsok. De miért is tartogatnánk csak karácsonyra? Dobjunk fel egy hétvégi sütést-főzést vele.
(Az alábbi kép csak illusztráció: sertésszűz szerepel rajta karamellizált szilvával, sült répákkal és gyökérzöldség-krémmel.)
Tovább a gyümölccsel készített húsok receptjeire!

Fotó: Karen Warren/Houston Chronicle via Getty Images
Palacsinta felnőtteknek: szilvával-pálinkával
Három tősgyökeres magyar kedvenc találkozik egy édességben: a szilvalekvár, a pálinka és a palacsinta. Ehhez a recepthez gyakorlatilag egy gyors lekvárt kell főzni, és néhány kupica szilvapálinka adja meg a bukéját!
Tovább a szilvás-pálinkás palacsinta receptjére!

18+-os palacsinta / Fotó: kmn-network, Getty Images
Szilvás-mascarponés pohárkrém kezdőknek is
Ha szeretnénk valami mutatósat, amivel gyors sikert arathatunk, de nem szeretnénk összelisztezni a kezünket – és az az egész konyhát, a pohárdesszert mindig tuti ötlet. Gyúrt tészta helyett kekszet, főzött krém helyett mascarponét bele!
Tovább a szilvás pohárkrém receptjére!
Szilvás muffin kezdőknek
A bögrés receptek a kezdők és lelkes amatőrök segítői. Videón mutatjuk meg, hogyan áll össze a muffin tésztája, és miként kell kinéznie a süteménynek az egymást követő lépésekben. Érdemes későbbre is elmenteni a receptet, mert aszalt szilvával is finom.
Szilvás gombóc Macsinka János, az egri Macok Bisztró séfjétől
Egerben járva vétek kihagyni a Macok Bisztrót. Macsinka János konyhája egyszerre újító, mégis elér a magyar vendégek szívéhez. A miliő barátságos és családias, és ha bármilyen gombócot is látunk az étlapon, azt érdemes kikérni. Íme, a szilvás gombóc receptje a séftől!
Ha elhatároztad magad, és nekiállsz házi szilvás gombócot készíteni, ezzel a 3 konyhai fogással még finomabb lehet!
Így lesz álompuha és belül szaftos a szilvás gombóc – Macsinka Jánostól
Tovább a cikkre: 3 konyhai trükk, amitől eszement jó lesz a szilvás gombócod

Diós morzsás szilvás gombóc / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó
A lepények lepénye: szilvás galette
A franciák nyitott palacsintájában az a jó, hogy ha nem áldott meg minket a sors nagy kézügyességgel, ennél az ételnél jól mutat a rusztikusság, egy kis esetlegesség. Megsúgjuk, hogy bármilyen őszi szezonális gyümölccsel isteni.
Tovább a szilvás galette receptjére!

Galette, a nyitott lepény / Fotó: Albina Yalunina, Getty Imagesnyitó
Megéri a munkát: hájas tészta szilvalekvárral
„A hájas tészta úgy viszonyul a disznóvágáshoz, mint a nászút az esküvőhöz: amikor végre mindenki hazament, kezdődhetnek a kifinomultabb örömök. Mikor ettél utoljára igazi hájas süteményt?” – tette fel szerzőnk, Belső Olga a kérdést, receptje pedig igazi hozzáértő beavatás a vidéki lagzik és disznóvágások örök kedvence, a szilvalekváros hájas tészta elkészítésébe.
Hájas tészta: a leveles vajas és a kelt tészta szerelemgyereke – tovább a receptre!

Hájas tészta, Belső Olga süteménye és fotója
Haladóknak: zserbó szilvalekvárral
Nem szentírás sárgabaracklekvárral tölteni a zserbót, sőt elszakadva a hagyományoktól, akár a diót is lecserélhetjük benne. Több újító ötletet és egy jól bevált receptet is mutatunk a magyarok egyik kedvenc süteményére.
Tovább a zserbóvariációkra!
Megnézem az alapreceptet: Klasszikus zserbó, ahogy a nagyi készíti
Szilvafagylalt Bereznay Tamás séftől
Bereznay Tamás receptjei jól ismertek a Nők Lapja hasábjairól, konyhafőnökként pedig Rákóczi Feri rádiós műsorvezető éttermében, a Liszt Ferenc téri Korhely Falodában áll helyt. Az ő szilvafagylalt receptje következik!
Tovább az otthon elkészíthető szilvafagylalt receptre!

Ami jó, az jó. A Házi szilvafagylalt ilyen. / Fotó: Irina_Meliukh Getty Images
Egy jó kompót sose rossz – pláne, ha szilvából készül
Nem a legdivatosabb édesség napjainkban, pedig milyen jól is tud esni egy-egy zimankós napon. Ehetjük csak édes nassolnivalóként, de még izgalmasabb, ha sült szárnyashús és köret mellé adjuk. Úgy az igazi, ha mi főzzük, és nem a boltit vesszük.
Szilvabefőtt, ahogy a nagyi csinálta – Tovább a receptre!

Nyárból télre / Fotó: letty17, Getty Images
A legjobb szilvalekvár cukor nélkül készül
Ha nem is áll rendelkezésünkre akkora üst, mint amiben a szatmári szilvalekvárt főzik hosszadalmasan, tanulhatunk a szatmáriaktól. Ez a csodálatosan sűrű és koncentrált ízű lekvár semmi mást nem tartalmaz, mint ízletes gyümölcsöt. Részletek a cikkünkben.
Készíts mindenmentes házi szilvalekvárt!

Ilyen sűrűn az igazi / Fotó: Peter_Horvath, Getty Images