nlc.hu
Gasztro
Így arattak sikert a halas fesztiválon hal nélkül a vegánok

Hal helyett ezt tettek a Tiszai Halfesztiválon arany minősítést kapott halászlébe

Így készült az arany minősítést kapott Hallatlan halászlé a hétvégén Szegeden.

Két elkötelezett vegán, Gyarmati Dorka és Dér Lilla aratott sikert az idei Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Szegeden a Tisza két oldalán zajlott a megmérettetés, amelyen 2023-ban arany minősítést kapott egy hal nélkül készült halászlé.

A vegán Hallatlan nemhallét imádták a fesztiválon, de jogos a kérdés, hogy mitől lehet halízű egy növényi alapanyagokból főzött leves?

A vegetáriánusok és vegánok szívesen helyettesítik a húst padlizsánnal, hiszen kellő fűszerezéssel a puha zöldség nagyon ízletes lehet. Ez esetben azonban édesvízi halakat helyettesítettek vele – és még egy hozzávalóval.

A halas ízt ugyanis a vegán versenyzők algával érték el. A nori vagy wakame alga bármelyik nagyobb élelmiszerüzletben vagy ázsiai boltban kapható. A puha falatokért a levesben a padlizsán felel, és persze a magyar konyha alapfűszerei korianderrel kiegészítve.

A hal nélküli tiszai halászlé arany minősítést érdemelt ki a szegedi versenyen, az eredményre pedig rendkívül büszkék a vegán hobbiszakácsok.

Ha van vegán a családban, kedveskedj neki vegán halászlével, íme a nyertes recept!

Vegán halászlé padlizsánból és algából

Vegán siker a 2023-as Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon / Fotó: Gyarmati Dorka

Recept: Vegán halászlé padlizsánból 🍆 (avagy hallatlanlé)

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 4-5 közepes vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 kápiapaprika
  • 1 erős paprika (ízlés szerint)
  • 2 csomag alga (nori és/vagy wakame (a nori feloldódik a lében, a wakame benne marad darabokban))
  • 4 evőkanál paprikakrém
  • Só, bors, petrezselyem, koriander és sok őrölt füstölt pirospaprika

Elkészítése:

  • A padlizsánt először hosszában elfelezzük, és a közepéből néhány vékony szeletet vágunk, majd annak is a közepét, hogy patkó formát kapjunk, melyeket sóval és borssal megszórjuk, s félretesszük, hogy levet eresszen (ez lesz a betét a levesben), kb. addig amíg elkészítjük a levest.
  • A hagymát feldaraboljuk, kevés olajon aranyszínűre pirítjuk, és a padlizsánmaradék apróra felkockázott részét is hozzádobjuk az apróra darabolt fokhagymával és paprikával együtt.
  • Ha erősen szeretjük jöjjön az erőspaprika is.
  • Sózzuk, borsozzuk.
  • Amikor megpirultak a zöldségek, jöhet az őrölt pirospaprika, annyi, hogy minden jó piros legyen.
  • Ha egyenletesen elkevergettük a paprikát, botmixerrel leturmixoljuk a zöldségkavalkádot, ez lesz az alaplevünk. Visszatesszük a tűzre felöntjük vízzel (kb. 3 liter, de ízlésünkre van bízva, milyen sűrűre szeretnénk).
  • Ekkor jöhet bele a pirospaprikakrém, majd ha már melegszik a lé, az algát is beletehetjük (ez adja meg a halra emlékeztető ízt), az apróra vágott korianderrel együtt.
  • Ezután alacsony-közepes lángon főzzük kb. 30-40 percet, hogy minden íz összeérjen, s az utolsó 10 percben hozzáadjuk a petrezselymet is.
  • A padlizsánszeleteket kevés olajon magas lángon megsütjük, ha ügyesen roppanósra csináljuk, akkor úszni fog a leves tetején. Közepes lángon csak párolódik, magába szívja az olajat és el fog merülni, szóval ne sajnáljunk odapörkölni neki!
  • A levest a padlizsánszelettel tálaljuk, paprikakarikákkal, kovászos kenyérrel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top