nlc.hu
Gasztro

5 tipikus konyhai hiba

5 tipikus konyhai hiba, amelyet mindig elkövetünk

Apróságok, de mégis keresztbe tudnak tenni, ha nekiállunk főzni. Szakértő elárulja, hogy mi az az 5 dolog, amelyet rosszul teszünk a konyhában.

Készülünk vacsorát készíteni. Már a kötényünk is felkötöttük. A hűtőszekrényben minden szükséges hozzávaló ott van. A recept is bekészítve. Minden készen áll, igaz?

Na, csak ne olyan gyorsan! Mielőtt elkezdenénk szeletelni és főzni, van még néhány lépés, amelyet meg kell tennünk, hogy biztosan sikerünk legyen. Calvin Eng séf megosztotta, hogy mi az az öt dolog, amelyet mindig elrontunk a konyhában.

1. Teli mosogatógéppel kezdünk el főzni

Nincs is annál rosszabb, mint rendetlenséget csinálni a konyhában, egy egész vacsorapartit vendégül látni, majd rájönni, hogy a mosogatógép már tele van, és ki kell üríteni, mielőtt az összes többi koszos edényt el tudnánk tenni.

„Mindig szeretek menet közben takarítani. Tehát az első dolog, amit teszek, mielőtt elkezdenék előkészülni vagy főzni, hogy meggyőződöm róla, hogy a mosogatógépem tiszta és üzemkész, így amikor dolgozom, közvetlenül a mosogatógépbe pakolhatok. Megtöltöm piszkos edényekkel, serpenyőkkel, tányérokkal, evőeszközökkel, amivel csak akarom, és aztán, amikor befejeztem a főzést, az edényeim is készen vannak” – mondta Eng.

2. Hagyjuk eltompulni a késeink

Paprikába állított fekete nyelű kés.

Az éles kés alap

Veszélyesebb tompa késsel vágni, mint éles késsel. Hogy miért? „Mert egy tompa kés sokkal nagyobb erőt igényel a szeleteléshez és a kockázáshoz – magyarázta Eng. – És így csúsznak el a kések, és így történnek a balesetek.” Az átlagos otthoni szakács számára a legjobb, ha havonta egyszer megélezi késeit.

3. Szemetes nélkül kezdünk el főzni

Ne járkáljunk oda-vissza a szemeteshez a maradékokkal. Spóroljunk időt és energiát egy szemetes tál használatával, ami csökkenti a szemeteshez megtett lépések számát.

„Mindig szeretek egy kis szemetes tálat tartani a konyhapult mellett, így egyből bele tudok hámozni, a maradékok is egyből mehetnek oda. Nem akarunk állandóan a szemetesbe hajolni – ez nem tesz jót a hátunknak. Azt sem akarjuk megkockáztatni, hogy a szemetesbe ejtsük, amin dolgozunk – fejti ki Eng – Ezért mindig jó, ha közvetlenül a pulton dolgozhatok.”

4. Elfelejtjük stabilizálni a vágódeszkát

Közeli kép, ahogyan vágódeszkán valaki uborkát vág.

Kifejezetten veszélyes lehet, ha ide meg oda csúszkál a vágódeszka

Rögzítsük a vágódeszkát, hogy megmentsük az ujjunk. Nem akarjuk, hogy a vágódeszka mozogjon, miközben a zöldségeket aprítjuk, növelve ezzel a sérülés kockázatát.

„Ez ugyanolyan veszélyes, mint egy tompa kés – hangsúlyozza Eng. – Nem akarjuk, hogy a vágódeszkája csúszkáljon a pulton, ezért stabilizálni és rögzíteni kell. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy nedves papírtörlőt teszünk közvetlenül a vágódeszka alá. Ez segít megakadályozni, hogy munka közben csúszkáljon.”

Ha pedig a deszkát valami szaftos dolog – gondolunk itt a főtt húsokra vagy gyümölcsökre – szeletelésére használjuk, akkor tegyük a deszkát egy lapos tálra, hogy felfogja a levet. Így minden egy helyen marad, és nem okoz rendetlenséget a pulton.

5. Címke nélkül teszünk ételt a fagyasztóba

Ha valamit felirat nélkül teszünk a fagyasztóba, jó eséllyel örökre elvész a fagyos mélységben. „Mindig mindent felcímkézek és dátumozok. Így mindig pontosan tudom, hogy mi van a fagyasztóban, a hűtőben, és semmi sem romlik meg, mert a legrégebbi terméket használhatom fel először” – magyarázza Eng. Ha egyszer lefagyasztottuk, gyakran már nem is lehet tudni, hogy mit is tárol a fagyasztó.

(Forrás: Today, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top