nlc.hu
Gasztro

Biztos, hogy meg tud romlani a vaj?

Biztos, hogy meg tud romlani a vaj?

Nem vagy biztos benne, hogy jó-e még a vaj? Hogy tudod megállapítani, hogy romlott vagy sem? Hogy tároljuk? Itt minden kérdésre megtalálod a szakértői választ!

Akár lefagyasztjuk, akár a hűtőben tároljuk, a vaj is megtud romlani, de nem olyan gyorsan, mint ahogy azt gondolnánk (nyilván ez függ a megfelelő tárolástól is).

A vaj 80%-ban zsírokat tartalmaz, és a baktériumok ilyen mennyiségű zsíron nehezebben hatolnak át. De ettől függetlenül, egy idő után elkezdenek lebomlani ezek a baktériumok.  

Megromlik a vaj vagy sem?

(Fotó: unsplash)

„Idővel (amikor hőnek, fénynek és oxigénnek van kitéve a vaj) a zsírban lévő részecskék elkezdenek lebomlani, és mellékízeket és aromákat hoznak létre. Ezt a folyamatot lassítja a vaj hűtése, és az is, ha jól be van csomagolva. Általában a hűtőben tárolt vaj egy-három hónapig, míg a fagyasztóban tárolt vaj egy évig is eláll” – mondja Michael Laiskonis, a Kulináris Oktatási Intézet szakácsa.

Hogyan állapítható meg, hogy a vaj megromlott-e?

Laiskonis azt javasolja, hogy a vaj illata és íze szolgáljon útmutatóként annak megállapításához, hogy megromlott-e: „A savanyú íz vagy mellékíz gyakori jelzés, akárcsak az elszíneződés, vagy a penészgombák megjelenése. Mindig azt javaslom, ha valaki kételkedik a vaj minőségében, akkor legjobb kidobni” – mondja a szakértő.

Hogyan tároljuk a vajat a hűtőszekrényben?

A vaj gyakran szivacsként működik, és még hűtve is képes magába szívni a közelében tárolt élelmiszerek ízeit és aromáit, ezért érdemes légmentesen lezárni.

A korábban lefagyasztott (és megfelelően felolvasztott) vajat ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a hagyományos, hűtött vajat.

„Csakúgy, mint a hűtőszekrényben való tárolásnál, a fagyasztásnál is vigyázni kell az oxidáció és az íz átvitelének elkerülésére, ennek érdekében pedig a jó csomagolás kulcsfontosságú” – teszi hozzá Laiskonis.

„Amikor szeretnénk felhasználni a lefagyasztott vajat, tegyük be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy lassan kiolvadjon. Vagy próbáljunk meg egy sodrófával összetörni kisebb darabokra” – javasolja Dorie Greenspan, a sütimester. A mikrohullámú sütő nem ajánlott, mivel egyenetlenül olvasztja fel a vajat.

Az USDA Élelmiszerbiztonsági és Ellenőrző Szolgálata szerint semmi baj nem történik, ha a vajat egy éjszakán át a konyhapulton hagyjuk, így elég puha lesz ahhoz, hogy másnap reggel könnyen kenhető lesz. Ha azonban a vajat több napig szobahőmérsékleten hagyjuk, az íze avassá válhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top