Kert és balkon

Így nevelj csokiillatú mentát az erkélyen!

A fűszernövények nevelése nem ördöngösség. A bolti gyömbérgyökér szépen kihajt az erkélyen, és a petrezselyem mellett pikáns süteményekhez őrületes banános vagy csokis illatú mentaféléket növeszthetünk. Miután megtanított minket <a href="hhttps://nlc.hu/kert_balkon/20130405/balkon-kert-zoldseg-krumpli-rebarbara/" target="_blank">krumplit</a>, <a href="https://nlc.hu/otthon/20130410/cukkini-termesztese-balkon-/" target="_blank">cukkinit</a> és <a href="https://nlc.hu/kert_balkon/20130329/erkely-paprika-paradicsom-varosi-konyhakert/" target="_blank">lecsóba való zöldségeket</a> termeszteni az erkélyen, a MonJardint alapító Domonyai András most a fűszernövényekhez ad útmutatást.

Így nevelj csokiillatú mentát az erkélyen!Anyuuu, a citromfű az citromnád? Nem kisfiam, a citromfű a csalánhoz hasonlít, a citromnád meg valami nádhoz. Hányszor hallottuk ezt a beszélgetést! 



Bábeli zöldségzavar

A növények, az ízek és elnevezések keveredése a középkortól kezdett vad száguldásba. Akkor jelentek meg az Óvilágban új, furmányos kinézetű növénykék, amelyeknek a népek igyekeztek nevet találni, gyakran valamiféle hasonlóság alapján.

Az édesburgonyát a csicsókával, a yamgyökérrel és az andoki retekkel keveri keresztül-kasul a mindent elnevezni akaró emberi képzelet. Attól függően, hogy a világ mely táján termesztünk vagy rendelünk ezekből a zöldségnevekből, mindig mást és mást fogunk asztalunkra kapni.

Még nagyobb, már-már kibogozhatatlan lett a zűrzavar, amikor az illatuk alapján azonosítható, naponta használt fűszernövények között megjelentek a különleges változatok és alváltozatok: fahéjbazsalikom, limoncellókakukkfű, csokimenta, a fokhagyma illóját tartalmazó metélőhagyma és egyéb izgalmasságok. 



Gyertek az erkélyemre!

Próbáljunk mégis rendet tenni, és termeszteni is természetesen! Van-é annál jobb, amikor teljesen frissen, hersegő, roppanó zöld fűszerszárral ízesítjük a reggeli pirítóst, vagy rumos koktélunkba a friss töréstől erősen lime-illatú citromfű levelét ejtjük!


Hogy is legyen ez citromfűéknél? A ma már apróbb-nagyobb cserepekben szinte bármely boltban elérhető, balkonra, konyhába, kiültetésre, nevelésre szánt citromfüvet szárított állapotban teák ízesítőjeként, néha és nagy ritkán egzotikus fűszerek összetevőjeként ismertük meg először, de ez nem minden. Szörpöt, teát, vadpástétomot, levest és malacsültet ízesíthetünk vele, balkonunk nyári sziesztáit citromfüves koktélokkal tehetjük kellemesebbé.



Ha a citromfű egyszer beindul



Jellegzetesen üde zöld, kicsit csalánra emlékeztető lombos növényke, kellemes, citromos illattal. A napos, meleg balkonokat kedveli, a kis árnyékot is elviseli, és már első évben nagy tömegben tudjuk termeszteni, ha vetőmagról kezdünk neki a szaporításának. Évelő növény, ha valahol megtelepedett, akkor onnan sokáig szüretelhetjük leveleit. Kedvező körülmények között valóban tömegesen hozza a friss hajtásokat. Ehhez napsütésen kívül jó termőföldre és jó vetőmagra van csak szükségünk.

Így nevelj csokiillatú mentát az erkélyen!

Vetése, termesztése nem ördöngösség! Félliteres, tetején levágott műanyagpalack, alján kibökve, földet belé, annak tetejére 6-8 vetőmag kerüljön, a vetőmagra fél centi föld ismét, öntözz, várj, csodáld a kikelést, a türelmed levelet hoz, majd élvezd az ízt és illatot! Arra figyeljünk, hogy a kifejlett palánta leveleinek egyharmad részét használjuk csak fel, ezzel biztosíthatjuk, hogy a szüret után még mindig egészséges, jól termő tő marad birtokunkban.



Csokiillatú menta és citromos bazsalikom

Hasonlóan költőien egyszerű szinte minden ismert fűszer nevelése. A bazsalikom az egyetlen, amelynél a magokat nem kell földdel takarni a földre szórás után. Van belőle fahéjas és citromos illatú is, de az alacsony, magas, kis- és nagy levelű változatokat is könnyű beszerezni. A sok nap barátja még a zamatos majoránna, rozmaring, kakukkfű, oregánó, csombor, és ez utóbbi négyesből elég egy félliteresbe mindössze két-három magot elvetni, amelyekből kis fácska nő majd rövidesen. 



A hűvösebbet is elviselő, igénytelen mentafélék nagyon népszerűek, őket szinte bemutatni sem kell. Újdonság, hogy pikáns süteményekhez őrületes csokoládé-, narancs-, ananász-, banán- és földieper-illatú, nemesített változataik érhetőek már el.

Így nevelj csokiillatú mentát az erkélyen!

 



Futófűszer ehető virággal



A lestyán ízére a szárított levesfűszerből emlékezhetünk, frissen igazi aromabomba, a tárkony az, amivel minden hús-, sajt- és gombaételt még gyönyörűbbé tehetünk, a metélőzeller, petrezselyem, és metélőhagyma pedig mindennapi kenyerünk. Új debütáló a sarkantyúka, nálunk munkanevén perulevél. Ő a retek és káposztatorzsa ízét adja tányérunkra, futó változata hatalmas mennyiségű levéltermést hoz, virága is ehető, benne mézes felhangokat vélhetünk felfedezni, termesztése szintén a fentiek szerint egyszerű. 



Torzsás, valóban mogyorós-mustáros ízorgiát ad az igazi rukkola is, igaz, sokszor magban is csak a vadrukkolának nevezett kányazsázsához jutunk hozzá, aminek íze viszont enyhén kesernyés. Elérhető és tejfölösbe vethető a – nevezzük így – fokhagymafű, a metélőhagyma fokhagymás rokona. 



Már gyakorlottabb kertészeknek ajánlottak féltrópusi különlegességek, amelyek gondos, melegben végzett vetést igényelnek, de forró nyarainkon a balkonon is szépen virítanak, a pizza ízű oswego-fű, a narancsos-szurokfüves, minden ételt megbolondító citromverbéna, a cukormentes, mégis extraédes cukorcserje, a sztívia, és a thaiföldi és vietnami konyha egyik fűszere, egy fűféle, az emlegetett citromnád. 



Így nevelj csokiillatú mentát az erkélyen!

 

Bolti gyömbér is élhet erkélyen



Az igazi különc vendég viszont erkélyünkön a gyömbér lehet, nedves, jó tápanyagú, levegős talajban, a boltban vett gyömbér gyökerének hajtania kell. Kevés vízzel, sok nappal egy nagyobb cserépben kényeztetve rövidesen friss hajtások törik át a föld felszínét, a bambuszhoz hasonló bokrot fejleszt, majd a gyökérzet is növekedésnek indul, amit egy-két éves korában óvatos metszésekkel ritkítva arathatunk. 


Nyáron megpihenhetünk a kis városi fűszerkertünkben gyömbéres mentát kortyolgatva, kakukkfüves sültjeinkre várva, vagy hűsítő tárkonyos krémlevesek mellett pizzafüves pogácsát majszolva. Az erkélyen vagy konyhánk ablakában tenyésző fűszereinkkel nemcsak a zöld növények adta buja természet hangulata, hanem a saját termesztés íze és öröme édesíti meg főzésünk mindennapjait!

Ültess, alkoss, lazíts!
Hangolódj a tavaszra a Nők Lapja Café Kert oldalán!

– Minden nap friss tippek és inspiráló fotók
– Aktuális teendők Bálint gazdától
– MonJardin!: profi konyhakerti tanácsok
– Csináld magad!: ötletek kertbe és erkélyre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top