nlc.hu
Mindennapok

Ő Romy Schneider gyönyörű lánya

Romy Schneider gyönyörű lánya egész mást gondol a boldogságról, mint híres édesanyja

Bár a tanulmányai után rövid ideig ő is színészkedett, Sarah Biasini életében a karrier mindig másodlagos lesz.

„Szomorú, hogy az anyám olyan korán meghalt. De amíg élt, el voltam halmozva szeretettel” – mondta ritkaságszámba menő interjúi egyikében Romy Schneider lánya. A 42 éves Sarah Biasini, aki maga is színésznő, nem mellesleg Romy Schneider tökéletes mása, csak elvétve szólal meg a nyilvánosság előtt: legutóbb 2018-ban tette, akkor az édesanyjáról készülő film, a 3 Days in Quiberon kapcsán hallatott magáról. „Meg akarom állítani azokat az embereket, akik hazugságokat terjesztve akarnak pénzt csinálni az anyámból” – mondta, és egy percig sem próbálta titkolni, milyen lesújtó véleménnyel van a filmről, ami szerinte kiszolgáltatott, gyenge, alkoholista emberként festi le az anyját.

„Ha megkérdeznénk azokat a színészeket és rendezőket, akikkel együtt dolgozott, egyikük se mondaná azt, hogy az anyámnak alkoholproblémái voltak” – tette hozzá Sarah, aki mindössze 4 éves volt, mikor Romy Schneidert, akinek Sisi volt a végzete, egy állítólagos szívroham után halottnak nyilvánították.

„Én voltam az első férfi, aki nem akart Romytól semmit”

Sarah édesapja, az immár 71 éves író, egykori ingatlanügynök Daniel Biasini, mindössze 22 éves egyetemista volt, mikor először találkozott a nála 11 évvel idősebb Romy Schneiderrel. A news.at című osztrák lapnak adott interjújában elárulta, akkoriban hozzá volt szokva, hogy ismert emberek közvetlen környezetében forog. „Sokszor találkoztam Alain Delonnal és Jean-Paul Belmondóval, dolgoztam Claudia Cardinaléval is” – mondta, majd hozzátette, mivel soha nem rajongott különösebben a színészekért, amikor jött a lehetőség, hogy Romy Schneider személyi asszisztense legyen, úgy tekintett a dologra, ahogy csak kevesen tekintettek volna: átlagos munkaként.

És, hogy mit csinált a színésznő személyi asszisztenseként? „Túlzás nélkül mondom, hogy én szerveztem az egész életét. Lakást kerestem neki Párizsban, amikor pedig forgatni ment, én vigyáztam a kisfiára: elhoztam a suliból, megetettem, fociztam vele. Ilyesmik.” 

Daniel elárulta, nagyjából másfél éve dolgozott már Romyval, mikor észrevette, hogy a kettejük kapcsolata megváltozott. „Ami történt, megtörtént. Ettől függetlenül tudtam hol a helyem, épp ezért soha nem terveztem hosszú távra Romyval. Egész pontosan, nem gondolkodtam azon, mi lesz holnap” – mesélte Daniel, aki csak és kizárólag azért vállalta el a munkát Romy mellett, hogy elég pénzt gyűjtsön ahhoz, hogy visszamehessen Amerikába tanulni. „Én voltam az első olyan férfi Romy életében, akinek nem voltak elvárásai vele szemben” – vallotta be Daniel, akit őszintén meglepett, mikor a színésznő nem sokkal később azzal állt elé, hogy gyereket szeretne tőle.

Egyik dolog jött a másik után. Aztán Romy teherbe esett, utána pedig már össze akart velem házasodni.” Nem sokkal később Romy egy fogászati kezelést követően elvesztette születendő kisbabáját. Összetört. Újdonsült férje Jamaikába vitte őt felejteni, végül itt fogant meg közös lányuk, Sarah, akiről a pár válását követően túlnyomó részt Romy gondoskodott – egészen a haláláig.  

„Egész jól el tudom magam képzelni úgy, hogy lekvárfőzéssel töltöm az időt”

Miközben Romy Schneider egy érzékeny, impulzív, erős de mégis végtelenül törékeny ember volt, lánya, Sarah – aki a megszólalásig hasonlít rá – két lábbal áll a földön,  nyugodt és analitikus gondolkodású. Ez utóbbit saját bevallása szerint édesapjától örökölte, aki anyja halálát követően párizsi otthonukban nevelte őt.

Sarah sokáig nem tudta eldönteni, hányadán is áll a színészettel, aztán a főiskolai tanulmányai végén elhatározta, végül mégiscsak édesanyja nyomdokaiba lép, és ő is színésznő lesz. 2004-ben meg is kapta egy kétrészes tévéfilm női főszerepét, amivel egyszer és mindenkorra bizonyította, hogy alkalmas a feladatra. Csakhogy hiába volt a film Franciaországban gigantikus siker (8 milliónál is többen látták), Sarah nem maradt a filmiparban. Inkább a színházban próbálkozott tovább, hogy elkerülje az édesanyjával való összehasonlítgatásokat.

Még egy különbség anya és lánya között: ami a családi és magánéletét illeti Sarah Biasini döbbenetesen visszafogott. Alig-alig ad interjúkat, fotózásokra sem jár, a sajtó még azt is szinte csak véletlenül tudta meg, hogy 2018-ban anya lett. Kislánya született, aki az Anna nevet kapta. Röviddel a szülés után – az édesanyjáról szóló film miatt – nyilatkozott, akkor újságírói kérdésre elmondta, élvezi az anyaságot és nem bánja, hogy a karrierjét most teljes egészében ennek rendeli alá.

Sarah Biasini máshogy képzeli a boldogságot mint Romy Schneider

Sarah Biasini máshogy képzeli a boldogságot mint Romy Schneider – Kép forrása: Wikipédia

Egészen jól el tudom képzelni magam vidéken, egy kis házban, ahol írással és lekvárfőzéssel töltöm az időt. Ott végre nyugalmat találhatnék a nagyváros zaja és a kíváncsi riporterek elől” – vallotta be Sarah, akinek egyértelműen mások az elképzelései a boldogságról, mint világhírű édesanyjának. Romy Schneider ugyanis két dologért élt-halt: a színészetért és a családért; és mindkettőt egyszerre akarta, kompromisszumok nélkül.

Még többet olvasnál régi korok nagy díváiról? Íme néhány cikk, ami érdekelhet: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top