nlc.hu
Mindennapok

Luxus esküvői menüsor

Ilyen lehet az esküvői vacsora ott, ahol a pénz nem számít

Vacsora Michelin csillagos séftől, vendégenként százezerért, plusz hetvenezer a rövidital és a felszolgálás. Minden fogáshoz külön bor dukál, végül barista kávé. Minden, mi szem-szájnak ingere.

Esküvőre készül az ország, hetedhét országra szóló lakodalomra: a hon leggazdagabb férfiúja hamarosan feleségül veszi fiatal és szépséges mátkáját. Ilyen esemény azért nem mindennap történik az ember életében, sőt, minél kevesebbszer, annál jobb, ezért biztosan meg is adják a módját. Egy ország várja visszafojtott lélegzettel a híreket: hol lesz a menyegző, kik lesznek a meghívott vendégek, milyen ruhát fog viselni a gyönyörű ara – de ami a legfontosabb és legjobban érdekel mindenkit: mit fognak enni?

Egyelőre több a kérdés, mint válasz, azt azonban már most leszögezhetjük, hogy a nagy esemény egészen más dimenzióban fog testet ölteni, mint amiben az átlagember él. Bár cuki lenne, de van egy olyan sejtésem, hogy nem fejkendős felcsúti asszonyok fogják a tyúkot kopasztani és nagy üstben főzni a pörköltet, ahogy a süteményeket sem a falubeliek hordják össze tálcaszám. Még csak nem is az esküvői vacsorák városias, polgári változata fog megtörténni éttermi menüsorral, de akkor mi?

Vajon mi lehet az az ételsor, ami illik a nagy naphoz? Mivel vendégeli meg az ifjú pár a legközelebbi családtagjait, rokonait, barátait és üzletfeleit azon a szinten, ahová az egyszerű ember már fel sem lát? Magyarul:

mi kerül az ünnepi asztalra ott, ahol a pénz nem számít?

Hogy egyáltalán el tudjuk képzelni, hogy mi a menü egy igazán előkelő eseményen, profihoz fordultam segítségért: a Herendi Gábor Events & Weddings tulajdonosát és névadóját, Herendi Gábor esküvőrendezőt és kolléganőjét, Benya Eszter esküvő- és rendezvényszervezőt kérdeztem, hogy nézhet ki egy ünnepi menü, ha a pár mindenből a legjobbat szeretné. A válaszért nem is kellett a fantáziájukra hagyatkozni, elég volt gondolatban visszanyúlni egy korábbi, hasonló eseményhez, amelyet a Kiscelli Múzeumban szerveztek meg.

„Exkluzív esküvőknél hangsúlyos szerepet kapnak a gourmet ételek és prémium borok, pezsgők, amelyek tökéletes ízharmóniát alkotnak együtt. Ezeknek az ételeknek az elkészítéséhez nemzetközi viszonylatban is kiváló magyar séfjeink vannak, akik felkérhetők egy-egy prémium vacsora elkészítésére” – tudtuk meg az esküvőszervezőtől.

Esküvői vacsora, a pénz nem számít
Megnézem
Összes kép (4)

Az említett eseményen (ami nem esküvő volt, csak valami hasonló) az ételeket egy Michelin csillagos séf és egy neves étterem csapata alkotta meg. Az ételek azonnali tálalásához még egy látványkonyhát is felépítettek, hogy a tányérokat egyszerre tudják elkészíteni és dekorálni – hiszen ezen a szinten már nem csak az ételek, de a tálalás is művészi szinten történik.

„A fogások felszolgálását is precízen időzítik, hiszen már pár perces csúszás is sokat ronthat a étel minőségén. Mindent a legnagyobb fegyelemmel, előre megszabott koreográfia szerint kell elkészíteni. Ehhez összehangolt csapatmunkára van szükség, amelynek irányítása ugyanúgy a séf feladata” – magyarázta Benya Eszter.

Egy ilyen menü persze egyáltalán nem olcsó mulatság, az itt következő ételsor borral és barista kávéval együtt vendégenként 100 ezer forintba került.

Ebben az árban nem volt benne a látványkonyha, amit másfél millió forintért építettek, külön erre az alkalomra, sem a röviditalok, amire majd a menüsor után térünk rá.

A fogásokhoz legjobban passzoló borokat és pezsgőt egy Michelin csillagos étteremben dolgozó sommelier válogatta össze, az így megalkotott tökéletes menüsor pedig a következőképpen nézett ki:

Snack – péksütemények

Amuse Bouche, ami nem konkrét ételt jelent, hanem azt az egyetlen kis falatot, amivel az étkezés elején meglepi a séf a vendégeket. Az amuse bouche szó szerinti fordításban a ”száj szórakozását” jelenti, de valójában a szemnek és a fantáziának is megfelelő ingert jelent.
Hozzá a bor: Kreinbacher Prestige Brut Magnum

amuse bouche

A száj szórakozása. Meg a szemé is. (Fotó: Pál Gergely Botond)

Vaj, kenyér – erről is sokat lehetne mesélni, lényeg, hogy nem zacskós, szeletelt kenyérre kell gondolni, hanem pont a másik végletre.

Karalábé, kiwi, körte – ez az egyik előétel a többől. Persze, nem úgy kell elképzelni, hogy szépen, felszeletelve egymás mellé rendezzük gusztusosan, hanem így:
Hozzá a bor: Pannonhalmi Prior, 2016

fine dining előétel

Karalábé, kivi, körte (Fotó: Pál Gergely Botond)

Kacsamáj torchon, bodza, eper – még mindig az előételeknél tartunk, a bodza és az eper pedig a szezon jellegzetes termései. Így kerül ki egy Michelin csillagos séf keze alól:
Hozzá a bor: Balassa B-37, 2016

kacsamáj torchon, eper, bodza

Kacsamáj torchon, eper, bodza (Fotó: Pál Gergely Botond)

Zöldborsó velouté, kecskesajt, szójabab – a velouté az egyik alapmártás, úgy kezdődik, mint a besamel, csak tej helyett alaplével, vagy ebben az esetben borsólével öntik fel:
Hozzá a bor: Gervai Sauvignon Blanc, 2017

fine dining előétel zöldborsó velouté

Zöldborsó velouté, kecskesajt, szójabab (Fotó: Pál Gergely Botond)

Harcsa „Kárpáthy” – és elérkeztünk a halhoz, természetesen nem a rusztikus, népies tálalásban, hanem ahogy a séf megálmodta, így:
Hozzá a bor: Légli Landlord, 2015

harcsa "Kárpáthy"

Harcsa “Kárpáthy” (Fotó: Pál Gergely Botond)

Galamb, spárga, cseresznye – ez pedig már a főétel, amiben szintén előkerül a májusi szezon két fontos termése.
Hozzá a bor: Bott Frigyes Pinot Noir, 2016

Galamb, spárga, cseresznye

Galamb, spárga, cseresznye (Fotó: Pál Gergely Botond)

Brillat Savarin – a főétel után és a desszert előtt nemes sajtkülönlegesség dukál.
Hozzá a bor: Kikelet Szamorodni, 2012

Málna, pisztácia – és meg is érkeztünk az utolsó fogáshoz, a desszerthez.

A kávét külön erre az alkalomra egyedileg pörkölték, amelyet egy neves barista készített el a vacsora végén. A röviditalok kiválasztásánál is elsődleges szempont a prémium minőség volt, ami szintén nem egy olcsó mulatság. Vendégenként mintegy 70 ezer forintba került, ízelítőül álljon itt néhány példa, hogy mit isznak a gazdagok:

Vodka – Grey Goose, Rum – Ron Zacapa, Gin – Monkey 47, Tequila – Patrón Silver, Whiskey – Glenmorangie Single Malt Scotch, Konyak -Remy Martin XO Special

Habár az ételek nagy része helyben készült, amit lehetett, természetesen korábban előkészítettek. Így nagyjából negyven vendég mesébe illő kiszolgálásán 5 szakács és 15 felszolgáló ügyködött.

A vacsora körülbelül négy órán keresztül tartott. A fogások között sztárfellépők szórakoztatták a közönséget, ami azért is rendkívül praktikus, mert közben a séfeknek jutott idő az ételek feltálalására a rendezvényen.

Egy ehhez hasonló színvonalú esküvőn azonban praktikusabb, ha kevesebb, négy-öt fogás kerül csak az asztalra – tanácsolják az esküvőrendezők – hogy maradjon idő a bulinak és a táncnak is.

A fine dining olvasva is jó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top