Hurrá nyaralunk

10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Buszok leintése, több leágazású metróvonalak vagy óriási távolságok. Fontos apróságok, amikkel csak a helyszínen szembesültem első londoni utamon. Íme 10 érdekesség, hogy téged ne érjenek kellemetlen meglepetések.
10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Intsd le a buszt!

Londonban két fajta megálló van: az egyikben mindig megáll a busz, a “request stop”-ban azonban le kell inteni. Ha ezt nem tudod, úgy járhatsz, mint én, amikor hosszú várakozás után elhúzott mellettem a busz, én meg csak álltam, hogy mi rosszat tettem.

Az emeleten utazva

Szédítő érzés emeletes buszon utazni, haladás közben enyhén ringatózik a padló. Kétségtelen előnye azonban, hogy az ablakból az angol otthonokba, hétköznapi életbe is bepillanthattam. A britek bármennyire is prűdnek tűnnek, többnyire ódzkodnak a függöny vagy a redőny használatától.

Hegyre fel – hegyről le

Mikor dimbes-dombossá változik az út, a menetidő is megugrik, ugyanis az emeletes buszok csak nagy kínlódás árán érnek fel az emelkedőkre. Ne lepődj meg, ha közben lehagynak a bringások. Addig is: keep calm!

10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Metrózz okosan!

Londonnak 11 metróvonala van; a nehezítés, hogy több leágazása is lehet egyetlen vonalnak. Ezért mindig gondosan elolvastam a peronra érkező kocsi tábláját, nehogy London másik végében kössek ki.

Tájékoztatás felső fokon

Az angol alaposságot példázza, hogy minden megállóban és a metrókocsikon is kivetítőkön és hangosbemondóban közlik a menetrendet, de néha a peronon is állnak dolgozók, akik zengő hangon jelentik be ugyanazokat az információkat. Így szinte lehetetlen eltévedni.

Good Service

A metrómegállók közelében folyamatosan tájékoztatnak késésekről, fennakadásokról, mivel igen gyakoriak. És ha minden rendben van, vidám tájékoztatást hallani a bemondóban: “Minden vonalon rendesen járnak a szerelvények.”

10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Lehet bliccelni?

NEM! A metrónál vastag, magas kapuk állnak, amin érvénytelen jeggyel nem lehet átjutni, a buszon pedig a sofőr mellett kell lyukasztani. Várom a tippeket!

Big London

London óriási, háromszor nagyobb Budapestnél. A térképet nézve nem gondoltam, hogy a távolabbi metrómegállóból majd fél órát kell sétálnom a célomig.

Gyalogolhatsz a pirosban

Meglepő volt számomra, hogy a britek mennyire nem törődnek a lámpákkal és zebrákkal. Ott kelnek át, ahol és amikor akarnak. Egyébként érdemes megszegni a szabályokat, mert nem ritka, hogy mindenki egyszerre kap pirosat.
10 dolog, amit érdemes tudni az első londoni buszozás előtt

Please, mind the gap!

A szállóigévé vált mondat jelentését sokáig nem értettem. Hol a rés, amire figyelnem kellene? Majd észrevettem a metrószerelvény és a peron közti lyukat, ami körülbelül akkora, mint nálunk bármelyik metrónál. Szóval erre kell vigyázni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top