Nyaralj biztonságban!

Indulás előtt – amit a hepatitiszről tudnod kell

Szenzációs nyaralás előtt állsz, és alig várod már, hogy útra kelj? Őszintén irigylünk, szívesen lennénk a helyedben. Egy jó tanácsot azért még fogadj el indulás előtt: tájékozódj, milyen egészségügyi veszélyek leselkednek rád a célországban. Ha a hepatitisz a listán van, nem árt védekezned!
Indulás előtt - amit a hepatitisről tudnod kell

Nagy valószínűséggel a hepatitisz itt lesz azon a bizonyos listán, ugyanis a világ lakosságából 2 milliárd fertőzött a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint. Ebből 350 millió a krónikus beteg. Ez az adat nem csak a Föld utazási szempontból egzotikusnak számító országaiban ilyen riasztó – bár legnagyobb valószínűséggel Afrika, Ázsia és Dél-Amerika országaiban fertőződhet meg az ember –, hanem Európában is, ahol a népesség 20 százaléka találkozott már a vírussal személyesen is. A leginkább fertőzöttek ezek között is a mediterrán országok, köztük a magyarok kedvelt úti céljai: Görögország, Olaszország és Spanyolország.

Turisták szaporítják

Az, hogy ilyen óriási arányban elterjedt, többek közt éppen az intenzív a turizmusnak is köszönhető. A hepatitisz ugyanis nagyon könnyen fertőz, legyen szó akár a nemi úton elkapható B, C, D változatról, vagy a főleg táplálékok, víz és nem kielégítő higiéniai körülmények útján beszerezhető A és E variánssal. Főleg a melegebb éghajlatú országokban – ahova nyaranta özönlenek a turisták – fordul elő, hogy akár egy pohár csapvíztől is megbetegedhetünk, de néha már az is elég, ha nem palackos vízzel mosunk fogat. Sőt akár saját kezünkkel is megfertőzhetjük magunkat szájon át, ha nem tartjuk be a tisztálkodási szabályokat. Veszélyt jelentenek a mosatlan, friss és nyers zöldségek, gyümölcsök is, a koktélba, üdítőbe tett hűsítő jégkocka, a tenger gyümölcsei, de a vízzel készített fagylalt is, mert a kórokozó vígan “áttelel” fagypont alatti hőmérsékleten is.

Tünetek

Aki egyszer átesett ezen a betegségen, az az élete hátralévő részében már védetté válik, de jobban tesszük, ha nem erre a védettségre alapozunk. Ugyanis a betegség lefolyása egészen súlyos is lehet, függően attól, hogy melyik variációt kapjuk el, és a szervezetünk mennyi ellenállást képest kifejteni. A betegség lefolyása az esetek kétharmadában tünetmentes vagy enyhe (fejfájás, fáradékonyság, kis hőemelkedés kíséri). Ez főként a gyermekekre jellemző. A maradék harmadnál viszont 1-6 hetes lappangás után láz, fejfájás, borzongás lép fel, majd étvágytalanság, amit hányás és hasmenés követ. A széklet világossá, a vizelet sötétté válik. A bőr viszketése, a besötétedő vizelet már az epefesték felhalmozódását jelenti, amit nemsokára követ a hepatitisz klasszikus jele: a szemfehérje és a bőr besárgulása, amit csalánkiütések, bőrelváltozások és ízületi gyulladások követnek. A betegség 3-6 hét alatt gyógyul, ami alatt felléphet akut májelégtelenség, májkóma, ami gyakran a hirtelen beavatkozás ellenére is halálos. Krónikus májgyulladás csak az esetek öt százalékánál alakul ki a felnőtteknél, az újszülötteknél viszont ez az arány 90 százalék. A krónikus hepatitisz B nagyon ritkán gyógyul magától, eredménye a májzsugor és a máj rákos elváltozásai lesznek néhány évtizeden belül.

Így elkerülheted a fertőzést

Ezek bizony riasztó tények és jó okkal tarthatsz attól, hogy te is bekerülsz a statisztikába előbb-utóbb, ha nem védekezel megfelelően. Érdemes megfontoltan belemenni külföldön és itthon is alkalmi szexuális kalandokba, legyen az akár hosszú hétvégés vagy többhetes románc, vagy csak egy röpke élvezet, mert a szexuális úton(közösüléssel és orális szexszel, vér és testnedvek útján) terjedő hepatitisz B, C, D tízszer könnyebben fertőz, mint a társai. Ugyanezért csak megbízható szakembernél érdemes például piercinget csinálni, fogat húzatni, tetováltatni és olyan tevékenységet végezni, ami fertőzésveszélyes. A megelőzés, a higiéniai szabályok megtartása mellett a legbiztosabb védelmet az oltás nyújtja. Ehhez viszont időben kell döntened, ugyanis 3 oltás szükséges még indulás előtt, hogy védett legyél, és önfeledten élvezhesd várva várt vakációdat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top