Öltözködjünk

Sportolás közben még könnyebb leégni a napon!

Ezúttal nem a brit, hanem a német tudósok jutottak érdekes felfedezésekre, úgyhogy talán érdemes megfontolni a tanácsukat.

Sportolás közben még könnyebb leégni a napon!„Különlegesen veszélyesek lehetnek a nap sugarai a bőrre sportolás közben. Az intenzív testmozgás úgynevezett oxidatív stresszt okoz, melynek hatására a bőrben csökken az antioxidánsok mennyisége, és így nehezebben tud ellenállni a nap káros sugarainak” – nyilatkozta Alexa Patzelt, a berlini Charité Egyetemi Klinika bőrgyógyásza. Kollégáival végzett kutatásaik szerint az önkénteseik bőrében (akik 30 percig futottak vagy szobabicikliztek egy edzőteremben) a gyakorlat után 2–40 százalékos antioxidáns-csökkenést mutattak ki. (Könnyebb fizikai aktivitásnál ez nem fordult elő.)

Az orvosnő azt javasolja, hogy ha már a szabadban készülünk sportolni, egyrészt ne akkor tegyük, amikor a legerősebben süt a nap, másrészt feltétlenül viseljünk olyan ruhát, ami megvéd a káros sugaraktól, és kétóránként kenjük be magunkat magas faktorszámú napkrémmel, mert sportolás közben hajlamosak vagyunk azt a izzadsággal együtt letörölni magunkról.

A bőrgyógyász emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészséges, antioxidánsokban dús táplálkozással is támogathatjuk bőrünk védekezőképességét, tehát együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, és ne próbáljuk meg ezeket vitamintablettákkal helyettesíteni, ha azt akarjuk, hogy a bőrünk ne öregedjen a kelleténél gyorsabban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top