Otthon

Csavaros prés a növénygyûjtéshez

Emlékszünk, amikor zsengébb korunkban az otthon talált legvastagabb lexikon lapjai között virágokat, leveleket préseltünk?






Kattints a képre a nagyításhoz!
Ez a virágszárítás egyik legismertebb módja, amelyet biztosan számtalanszor kipróbáltunk annak idején. Talán a legszebbek, de ezzel együtt a leghervadékonyabbak is a mezei virágok, amelyeket úgy őrizhetünk meg teljes szépségükben, ha azonnal lepréseljük őket. Ehhez ajánlunk egy végtelenül egyszerű, de annál praktikusabb virágprést, amelyet kirándulásra, erdei sétára is magunkkal vihetünk, és a begyűjtött növényeket azonnal a táblái közé rejtve tartósíthatjuk. Stílusosan szárított virágokkal díszítettük.





Megvalósítható 1150 forintból




Alapanyagok, kellékek:





– 2 db 20×27 cm-es falap (4 mm vastag rétegelt lemez)
– 1 ív zárt mikrohullámú karton (70×100 cm-es)
– kéztörlő lapok
– 4 db csavar (6 mm-es, 70 mm hosszú)
– 4 db anyacsavar (6 mm-es)
– 8 db alátét és szárnyasanya (6 mm-es)
– préselt virágfejek, levelek
– vanília-színű akrilfesték
– fúrógép 6 mm-es fúrószárral
– ragasztóspray
– puha-szőrű vastag ecset
– lakkbenzines poliuretán lakk
– vékony lila lakkfilc
– maszkolószalag, indigó
– sniccer, körző, vonalzó, csiszolóvászon


Az elkészítés menete:







Kattints a képre!


1. A falapok előkészítése
A falapokat csiszoljuk le. A sarkokba a szélektől számított 2-2 cm-re rajzoljuk be a 4 csavar helyét. A falapokat maszkolószalaggal fogjuk össze több helyen, hogy fúrás közben ne mozduljanak majd el, és együtt fúrjuk át ezeket a jelölések szerint.

 





Kattints a képre!



2. A fedél dekorálása
Fessük le a lapok egyik oldalát és az éleiket színes akrillal. Száradás után indigóval másoljuk át a mellékletben megadott feliratot a fedélre, és rajzoljuk át lakkfilccel. Tetszés szerint rendezzük el és ragasszuk fel a fedélre a virágfejeket, a leveleket. Lakkozzuk le őket több rétegben, de ügyeljünk arra, hogy minden lakkréteg száraz legyen, mielőtt a következőt felvinnénk rá.







Kattints a képre!


3. A betétlapok
Vágjunk a kartonból 18×25 cm-es lapokat (az ívből 10 darab lap lesz). A sarokpontokba szúrva rajzoljunk körzővel 3 cm-es íveket, és sniccerrel vágjuk is ki ezeket. A kivágott részek adnak helyet majd a csavarok szárainak.









Kattints a képre!
4. Az összeállítás
Húzzunk át egy-egy csavart az alsó lap lyukain, tegyünk rájuk alátéteket, és hajtsunk mindegyikre szorosan egy-egy anyát. Tegyük be a betétlapokat, valamint mindegyik közé 2-2 kéztörlőt – ezeket a használat során cserélni kell.

Vegyük használatba a prést: a gyűjtött virágokat, leveleket minél előbb préseljük le, mert némelyik néhány perc múlva már hervadni kezd. Fektessük őket egy kéztörlőlapra, borítsunk rá egy másikat, majd tegyük két betétlap közé a présbe. Rétegezzük egymásra a betétlapokat. Helyezzük rá a fedelet, és a kilógó csavarvégekre húzzunk egy-egy alátétet, majd következnek a szárnyasanyák, melyeket húzzunk szorosra.







Ráadás ötlet: A betétlapok készítésekor megkönnyíti az ívek vágását, ha körvágó kést használunk, amely a körzőhöz hasonlóan működik, de a grafithegy helyén sniccer van. Ezzel pontosabb, szebb vágásvonalat kapunk.



Alapanyagok, kellékek:
– préselt virágok, levelek, 200-250 Ft/csomag;
– falap, 350 Ft/db (Hobbyművész, Stádium Art, Kézműves Kuckó)
– zárt mikrohullámú karton, 70×100 cm-es, 220 Ft/ív;
– körvágó kés, 1580 Ft (Panton)
– csavar, 7 Ft/db 4 alátét, 2-4 Ft/db;
– szárnyasanya, 22 Ft/db (Kolosy Barkács Bolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top