Otthon

Milyen lakást vegyek válság idején?

Az ingatlanpiacot is megbolygatja a gazdasági válság. A használt lakások ára már csökkent, az újaké még nem változott, de valószínűleg nőni fog az idén. Segítünk a vásárlásra készülőknek a döntésben.

Mi módosítja az árakat mostanában?

• A hitelek szigorítása miatt kevesebben vesznek lakást. Akinek nincs meg készpénzben legalább az ár fele, az most nem tud vásárolni. A kereslet csökkenése lefelé nyomja az árakat.

• A devizahitelek törlesztőrészleteinek megugrása miatt sokan kénytelenek gyorsan megszabadulni lakásuktól. A kínálat növekedése is lefelé nyomja az árakat.

• A hitelek szigorítása miatt nehezebb eladni azokat az új lakásokat, amelyek ősszel készültek el, vagy a következő hónapokban tervezik az átadást. Ez is az árak csökkenését okozhatja.

• Az építési költségek emelkedése, a beruházási hitelek szigorítása és a kereslet visszaesése miatt kevesebb új lakás készül az idén és jövőre. Ez viszont növelni fogja az árakat.

Milyen lakást vegyek válság idején?

 

Többet lehet alkudni

A válság nyomán engedékenyebbek is az eladók. Mostanában többet lehet alkudni. Átlagosan 5–7 százalék a különbség az irányár és a megállapodás szerinti ár között, de aki ügyes, 20 százalékkal olcsóban is megszerezheti a kiszemelt otthont. Az idén tovább erősödhet az alkupozíció, és most már az új lakásoknál is meg lehet próbálni árcsökkentést kérni. A sokat és gyorsan engedő eladóval azonban legyünk óvatosak!

Milyet érdemes?

Aki most vesz, cserél lakást, és nem biztos benne, hogy abban is akar megöregedni, olyat kell választania, ami később is eladható.

• A fővárosi ingatlanok ugyan drágábbak, mint a vidékiek, de mindig könnyebb értékesíteni (például a környékbeli munkalehetőségek miatt). Budapesten a belvárosi és a metróhoz közeli ingatlanok ígérkeznek a legjobb befektetésnek.

• Kicsiben érdemes gondolkodni: a másfél-két szobás lakásokra lesz leginkább igény a következő években.

• Az új építésű lakások stílusa általában igényesebb, egyszerűbb, így többeknek felelhet meg, mint egy családi ház, amely a tulajdonos ízlését tükrözi. Emellett az új lakások jobban tartják az árukat.

 

Milyet ne?

Milyen lakást vegyek válság idején? • A panel nem ajánlott a kora és a magas rezsije miatt sem. Aki mégis ilyen típusú ingatlant szeretne, keressen frissen felújítottat, és olyat, aminek a fűtésrendszerét korszerűsítették, és egyedi mérővel szerelték el.

• A feltűnően alacsony ár jelezheti, hogy nehéz eladni az ingatlant. Ennek lehet oka, hogy rossz környéken van, hogy nehéz megközelíteni, vagy épp hogy túl forgalmas, zajos helyen áll, esetleg rossz a fekvése, túl sötét. Ezekkel a veszélyekkel kell számolni a régóta vevőre váró lakásoknál, és az olyan régiókban, ahol nagyon nagy a kínálat.

• Gyanús lehet az olyan új építésű lakás, amelyet a tervezettnél jóval olcsóbban kínálnak. Ahol túl kedvezőnek tűnő akciót hirdetnek, megeshet, hogy kispórolnak ezt-azt, de az sincs kizárva, hogy el sem készül az ígért lakás.

• A 25–30 éves családi házaknál már akadhat szerkezeti probléma, és általában a szigeteléssel is vannak gondok.

 

A jó döntés titkai

• A keresés előtt érdemes összeírni, hol milyen lakást szeretnénk, mi az, amihez ragaszkodunk. Miután megnéztünk 5–10 ingatlant, és még nem találtuk meg az igazit, pontosítani kell a listát. A tapasztalatok szerint az, aki 20–30 látott lakásból sem tud választani, rosszul határozta meg a feltételeket, az ár-érték arányt.

• Készítsünk egyszerű táblázatot, amelyben rangsoroljuk a meghirdetett, kiválasztott lakásokat. Az adatok (hely, méret, ár) mellett legyen hely a tapasztalati megjegyzéseknek. Miután megnéztük a lakást, írjuk le, milyennek találtuk, mik voltak az előnyei, mik a hátrányai. Ha nem tesszük, az ötödik ingatlan után már keveredni fognak az információk.

• Ne menjünk lakásnézőbe sötétben, mert úgy nem vesszük észre az esetleges buktatókat (rossz fekvés, rendezetlen környék). A hétvége is kerülendő, mert akkor például nem derül ki, hogy egy közeli raktárba tucatjával járnak a teherautók, vagy hogy egy irodaház miatt képtelenség parkolót találni hét közben.

• Ne ragaszkodjunk egy bizonyos árhoz, merjünk körülbelül 20 százalékkal elmozdulni le- és fölfelé is a keresésénél, mert lehet alkudni is, és előfordulhat, hogy valakinek gyorsan kell túladnia otthonán, ezért áron alul kínálja azt.

• A szerződés megkötése előtt kell tájékozódni a hitellehetőségekről. A számításoknál nem szabad csak a lakás árára koncentrálni, figyelni kell a járulékos – banki, ügyvédi, közjegyzői, közvetítői, költözési – költségekre. Ne vállaljuk a most teljesíthető legmagasabb törlesztőrészletet, hogy ha esetleg az emelkedik, vagy váratlanul csökken a bevételünk, akkor is tudjuk fizetni. Fontos számolni az új lakás rezsijével is!

Tipp: Egyszerűbb eladni és venni is lakást ingatlanos hálózatok segítségével. Nem ingyenes a szolgáltatásuk, de nagyon sok időt takaríthatnak meg nekünk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top