Otthon

Retró gyerekkönyvek – emlékszel?

Mosó Masa mosodája, Dörmögő Dömötör, Zengő ABC – Te is emlékszel gyerekkorunk kedvenc mesekönyveire?

Repüljünk vissza a nyolcvanas évek elejére! Képzelj el egy veretes bútorokkal berendezett szobát, amiben ott állt egy vaskos ágy, két fotel, olvasóasztalka, a ház asszonyának míves tükör, előtte kis asztallal, rajta púderral és hullámcsatokkal. Két nagy, sötétbarna szekrénnyel, aminek az ajtaja itt-ott már karcos. Zöld csempével kirakott cserépkályha a szoba sarkán. Ez a szoba volt „a szoba”, amit egész évben használtak, mert a másikat télen nem fűtötték – az volt a „hideg szoba”.

Fotó: MTI / Molnár Edit

Nagyszüleim házában járok a képzeletemben ismét. Látom az ágy felett az óriási könyvespolcrendszert, ami roskadozott a könyvektől. Itt-ott faragott váza dobta fel a könyvek monotonságát. A nagyapám olvasószemüvege mellett az ágyon hevert az aznapi Népszabadság, a sarokban kis asztalon álló tévé tetején az RTV Magazin mindig az aznapi rádió- és televízióműsornál volt kinyitva. Nagyanyám fésülködőasztalán ott hevert a Nők Lapja, amiben gyerekként mindig elolvastam a heti mesét.

Ebben a miliőben mi mást tehetett az unoka, mint ő is olvasgatott. Ez a bejegyzés arról szól, mit is olvastunk mi, a nyolcvanas évek gyermekei. Amikor még nagyon picik voltunk, voltak kihajtogatós könyveink. Imádtuk, mert az óriási kép mellett a szöveg rövid volt, a könyvnek pedig lehetett rágni a szélét, mert olyan vastag, kartonpapírszerű lapra nyomtatták – egészen addig, amíg rám nem förmedt a nagyapám, hogy vigyázzak rá. A szülők is szerették, a felolvasható mese nem volt hosszú, ám a gyerek elidőzött a képeket nézegetve. Neked is megvolt A tücsök meg a hangyák?

Nagymama esténként egy nagyon viseltes gyerekkönyvből olvasott fel esti mesét. Már anyámnak is abból olvasott, vigyázott is rá rendesen, de látszódott, hogy több generációt kísért végig a könyv. Vlagyimir Szutyejev  írta, Vidám mesék volt a könyv címe. Tudom, biztos vagyok abban, hogy ez a könyv nálatok is megvolt. (Feljegyzés a jövő hétre: antikváriumba menni, megvenni a könyvet!)

Kispipi és kisréce – ez volt a kedvenc mesém. Emlékszel? Nézzük meg együtt…

Ha kíváncsi vagy a retró gyerekkönyvekre, kattints tovább Bouvet oldalára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top