Otthon

Negyedszer tért haza Dél-Afrikából Eleven, a jeladós szalakóta

Három kontinenst ível át Eleven tavaszi vándorútja, aki rekordernek számít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kutatásában.

A földrészeken átrepülő, jeladóval felszerelt szalakóta, Eleven nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat miatt különösen veszélyes Mediterráneumon is. Eleven az egyetlen olyan szalakóta, aki már négy éve folyamatosan szolgáltat adatokat a faj védelmével és vonulásával foglalkozó Life Project számára – adta hírül az MME.

Eleven, a szalakóta

Eleven, a jeladós szalakóta (fotó: MME)

A jeladóját még 2016-ban kapta, és azért pont őt választották, mert az első szalakóták között érkezett haza és kezdett bele a költésbe. A tavaly szeptemberben ismét útnak indult madárról a jeladónak köszönhetően tudtuk meg, hogy nem tért le a szokásos útvonaláról. Európát Görögországnál hagyja el, majd Líbián átrepülve Csádban rendszerint hetekre megpihen. Innen a Közép-afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaságon halad tovább, majd Angolát és Zambiát érintve érkezik meg botswanai telelőhelyére decemberben. Hazaútját március 15.-én kezdte meg, és május 15-én érkezett Apajra.

Vándorló madarak az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top