nlc.hu
Otthon

Mosogatógép-tabletta a háztartásban

7 dolog, amivel meggyőzünk, a mosogatógép-tabletta igazi kincs a háztartásban

A mosogatógép-tabletta irtó erős tisztítószer, ezért jó pár dologra bevethető a tányérmosáson felül is.

A mosogatógép-tabletta igazi jó barát a mindennapokban, de nemcsak a tányérokat varázsolja makulátlanná, hanem még egy sor dologra felhasználhatod.

Gáztűzhelyrács

A gáztűzhelyen található edénytartó rácsok nagyon rövid idő alatt bepiszkolódnak, ragacsossá vállnak, a vasra telepedő szennyeződéseket pedig nincs az a mosogatószer, ami könnyen letisztítaná.

Mit tehetsz?

Fogj egy lavórt vagy felmosóvödröt, töltsd meg vízzel, dobj bele egy tablettát, és egy éjszakára áztasd be a rácsokat. Másnap már egészen egyszerű lesz letörölni a szennyeződéseket, a rács csak úgy csillog majd!

Tudtad? A mosogatógép-tablettákat az alábbi összetevők alkotják.

  • Fehérítő: A perkarbonát a ruhákról is képes eltüntetni a teafoltokat. Hasonló a szerepe a tabletták összetevői között.
  • Enzimek: a proteáz elbánik a tojásfehérjével, az amiláz a keményítővel.
  • Foszfátok: Ezek a legfontosabbak a vízkő ellen, nem tesznek azonban jót a természetes vizeknek. Kevésbé hatékony a citrát és a polikarboxilát.
  • Mosóhatás-növelők: ezek azok az anyagok, melynek révén alacsonyabb hőfokon is jól működnek a tabletták. Aktiválják a fehérítőket, így azok nem csak magas hőmérsékleten tudnak jól teljesíteni.

Takarítsd vele WC-t egyszerűen!

A vécék aljában megtapadó víz- és vizeletkő eltávolítása az egyik legnehezebb feladat. A vízkőoldó szerek és a hosszas kefélés kombinácója is csak ritkán hoz elfogadható eredményt. Dobj a vécé vizébe egy mosogatógép-tablettát. Ha feloldódott, jól kend szét a kerámia belsejében, és hagyd egy éjszakán át hatni. Másnap reggel a kefével masszírozd át egy kicsit, és a vécé máris ragyog!

Mosogatógép tabletta ezer arca

Használd fel a takarításhoz is (Fotó: Getty Images/Kuzmik_A)

Ne bajlódj tovább a sütőajtóval!

Egy tálba eressz langyos vagy meleg vizet, ebbe aztán mártsd bele a tablettát, és óvatosan kezd el a sütő ajtajáról ledörzsölni az odaragadt szennyeződéseket. Könnyű és gyors megoldás!

Viszlát, sárga izzadságfoltok!

A képlet nagyon egyszerű: dobj bele a mosógép dobjába egy mosogatógép-tablettát és indítsd el a megszokott programot. Hófehér, sárga foltok nélküli ruhákat fogsz kiteregetni. Ugyanígy kimoshatod vele a beszürkült ágyneműket is.

Kikészítenek a bögrében maradt barna teafoltok?

Tegyél a bögrébe vagy a kávés/teás kannába egy mosogatógép-tablettát és öntsd bele forró vizet. Hagyd állni egy órán keresztül és az után búcsút mondhatsz súrolás nélkül a bosszantó foltoknak.

A mosógéped is szeretni fogja

Dobj a mosógépbe két mosogatógép-tablettát és indítsd el rajta egy kilencven fokos programot. A tabletta elűzi a rossz szagokat, feloldja az eltömődéseket és ápolj a gépet, így meghosszabbítja a mosógép életét is.

A csempék közötti fugák tisztítása

A fugák egy idő után sajnos elszíneződnek, foltosodnak, besárgulnak. A mosogatógép-tablettát oldd fel langyos vízben, fogj egy fogkefét, és már súrolhatsz is. Ha készen vagy, tiszta vízzel mosd le a masszát.

Egy dologra figyelj: ha nem csak a gépbe dobod bele – bármelyik tisztítási megoldást is választod, mindenképpen húzz gumikesztyűt, mielőtt munkához látnál!

Filléres trükkök

via

(Nyitókép: Getty Images/ Kuzmik_A)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top