nlc.hu
Otthon

Ingyenes tömegközlekedés a 14 év alattiaknak Budapesten

Ingyenes lehet a tömegközlekedés a 14 év alattiaknak Budapesten

Több közlekedéssel kapcsolatos javaslatot jelentett be Karácsony Gergely, például azt, hogy 14 év alatt ingyenes lenne a közösségi közlekedés.
Budapesti tömegközlekedés

Több közlekedéssel kapcsolatos intézkedésre készül a budapesti városvezetés, erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt a csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján.

Ezeket a javaslatokat jelentette be:

  • a 14 éven alattiak számára már szeptembertől ingyenes lehet a közösségi közlekedés;
  • a Blaha Lujza téren gyorsítják a felújításokat, már 2022 végére végezhetnek, a rakparton összehangolt építkezés jön;
  • a belvárosban alternatív útvonalakat nyitnak: megnyitják Dohány utcát és a Wesselényit, valamint a Honvéd és a Nádor utcát;
  • a Nagykörúton is módosítások jönnek, amelyek az autós forgalmat segítik, visszaállítják például az eredeti 2×2 sávot a Corvin negyednél a Ferenc körút irányából az autósoknak, de a biciklisáv megmarad;
  • lámpaprogrammal javítják az autós közlekedést a Nagykörúton.

Mindezek egyelőre javaslatok, amelyeket szeptemberben visznek a közgyűlés elé. A cél az, hogy kisebb legyen a közlekedési terhelés, javuljon a budapestiek életminősége, és minél többen térjenek vissza a közösségi közlekedéshez.

Karácsony szerint ezek a programok azoknak szólnak, amelyek korábban felváltva használták a közösségi közlekedést és az autójukat, de mostanában inkább utóbbi mellett döntöttek. Őket szeretnék visszacsábítani a közösségi közlekedésbe.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy 2019 óta nagyon nagy mértékben megnőtt az autóforgalom, miközben hasonlóan csökkent a közösségi közlekedés használata, ebben persze a járványnak is óriási hatása volt. Hozzátette, hogy minden elemzés szerint a közösségi közlekedés nem veszélyes a járvány szempontjából, szinte kimutathatatlan, milyen kevés fertőzésért felelős a közösségi közlekedés.

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)

Budapesti élet az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top