nlc.hu
Otthon

Mangó nevelése otthon

Így nevelj mangót magról!

Ha elfogyasztasz egy mangót, a magját se dobd ki! Csodaszép szobanövényt nevelhetsz belőle.

Szeretnél saját mangófácskát otthonra? Akár saját magad is hajtathatsz egyet. Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan.

Először is szükséged lesz, egy érett, egészséges, lehetőleg minél frissebb mangóra. Ha a gyümölcs nem elég érett, elképzelhető, hogy a magja sem lesz alkalmas arra, hogy kicsíráztasd. Egy megfelelő “példány” nagyjából így néz ki:  

Mangó

Egy egészséges, érett mangó (Fotó: Getty Images)

A mangót vágd ketté és távolítsd el a közepéből a magot! Szabadítsd meg a gyümölcshús-maradványoktól, kiszáradni viszont ne hagyd! Elképzelhető, hogy a magház már magától felrepedt, de ha zárva van, akkor egy éles késsel vagy egy ollóval nagyon óvatosan vágd fel az oldalát és kagylószerűen nyisd fel, majd vedd ki a belsejében található magot!

Magát a magot papírszerű hártya boríthatja, ezt finoman fejtsd le róla! Ezt követően 24 órára áztasd be egy pohár vízbe!

Mangó mag

A magház és a mag (Fotó: Getty Images)

Ezután kétféle módszerrel is folytathatod a csíráztatást. Az egyik lehetőség, hogy a magot nedves papírtörlőbe, majd egy nejlonzacskóba csomagolod és egy meleg helyre teszed, megvárod, míg kicsírázik, majd ezután ülteted el. Ebben az esetben 3 naponta ellenőrizd, hogy milyen állapotban van. Ennél valamivel egyszerűbb megoldás, ha a magot az egynapos áztatás után közvetlenül elülteted. Bármelyik verziót választod is, lehetőleg közepes méretű cserépbe, laza, jó vízáteresztő virágföldbe – legjobb a muskátliföld – helyezd a magot, 3-5 centi mélyre.

Mangó

Ültesd el! (Fotó: Getty Images)

A cserepet tedd egy világos és minél melegebb, de nem tűző napfénynek kitett helyre. A talaját folyamatosan tartsd nedvesen, arra viszont vigyázz, hogy pangó víz ne maradjon benne! Az első hajtás már 3 hét után is felbukkanhat, de lehet, hogy akár 6 hetet is várnod kell rá! Légy türelmes!

Fiatal mangófácskák

Fiatal mangófácskák (Fotó: Getty Images)

A fiatal növénynek szintén meleg, világos környezetre és egyenletesen nedves talajra, illetve párásításra is szüksége van, ennek megfelelően helyezd el a lakásban! Minél melegebb és párásabb helyen lakik, annál gyorsabban fejlődik, növekszik. Egy 2 hónapos mangófácska akár a 20-25 centiméteres magasságot is elérheti. A növény csak 5-6 éves korában hozhat először gyümölcsöt, ám ez inkább a szabadban élő fákra jellemző, a szobanövényként nevelt tövek általában nem teremnek.

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top