nlc.hu
Otthon

Szivárványmedencét épített a művész

130 ezer csempéből készített szivárványmedencét a művész

Felipe Pantone argentin-spanyol művész az átlagos úszómedencét műalkotássá emelte.

Felipe Pantone művész a spanyolországi Jávea egyik házában dolgozott, és 130 ezer mozaikcsempét használt fel az új alkotásához, hogy a téglalap alakú medence designját pixeles szivárványmintává alakítsa át. A Chromadynamica Pool elnevezésű kész mű a modern építészet és a környezet mellett a gyöngyházfény világítótornya.

Pantone megközelítését akkor a legkönnyebb észrevenni, amikor a medence üres. A szivárványt középen kezdte, sárga, piros, kék és fehér mozaikcsempék sokaságával széles sugarakat alkotott, amelyek minden sarokba elérnek. A négyzet alakú csempék jellegéből adódóan ezek a színsugarak pixelesnek tűnnek. Amikor azonban vizet adunk hozzá, a folyadék egy lenyűgöző optikai illúziót hoz létre. Ennek eredményeképpen a medence aljára rögzített szivárvány úgy tűnik, mintha a fénnyel együtt mozogna.

A művész úgy kezdte ezt az installációt, hogy a tervezést számítógépen dolgozta ki. Onnan gondosan kiválasztotta azt a korlátozott színpalettát, amely a legjobban kölcsönhatásba lép a vízzel és a napfénnyel. „A színek csak a fény miatt léteznek, és a fény az egyetlen oka annak, hogy az élet megtörténik – mondja Pantone. – A fény és a szín a vizuális művészet lényege. A televíziónak, a számítógépeknek és a modern világításnak köszönhetően a fényről és a színekről alkotott képünk teljesen megváltozott.”

Via; Kiemelt kép: Felipe Pantone (Forrás: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top