nlc.hu
Otthon

Védd konyhai hulladékkal a szobanövényeid!

Védd konyhai hulladékkal a szobanövényeidet!

Népi gyógyászat nemcsak az orvoslásban, hanem a növényekkel kapcsolatban is létezik, ráadásul olyan anyagok kellenek hozzá, ami minden háztartásban megtalálható.

„Ahhoz, hogy növényeid egész évben megkapják a nekik járó gondoskodást, nem kell mindenáron a drága tápokra támaszkodni. Ideális esetben az is elég, ha kicsit körbenézünk a saját portánkon, télen leginkább a konyhánkban. Rengeteg olyan hulladék keletkezik ugyanis egy konyhában, ami a szobanövényeinknek nem csak tápanyagul szolgálhat, de bizonyos esetekben még a kártevőktől is védik őket. Kár volna hát kidobni őket!”  – javasolja McMenemy Márk hobbikertész, aki szerint konyhai hulladékkal sokat tehetünk növényünk egészségének megőrzése érdekében.

Növények gondozása

(Fotó: Getty Images)

Ilyen:

  • kávézacc
  • banánhéj
  • fonnyadt krumpli
  • fokhagyma
  • ecet

A legkönnyebb dolgunk a kávézaccal van, egyszerűen keverjük a növényünk földjéhez. Savas pH értékével savanyítja a talajt, amit nagyon sok növény szeret. Rostjai lazítják a talajt, de ami a legfontosabb, hogy nátriumtartalma magas, ami az egyik legfontosabb elem a növények növekedésének szempontjából.

A banánhéjnak is van tápértéke, mivel magas kálium és foszfor tartalma van, ami ugyancsak elengedhetetlen a növények növekedéséhez. És a tetveket is távol tartja, ha a héját felszeljük és bedugjuk a növény földjébe. A fokhagyma hasonlóképp viselkedik, semmi más dolgunk nincs, csak beledugni a virágföldbe, ahol maga a fokhagyma is növekedésnek indul.

A fonnyadt krumplit se dobjuk ki, szeleteljük fel, és tegyük a cserépbe. A drótférgek ugyanis nem tudnak neki ellenállni, belemásznak, és a krumpliszelettel együtt kidobhatjuk őket.

Azzal is jót teszünk a növényeinknek, ha 1%-os ecetlével permetezzük őket, ha nem is mindennap, de minden második nap érdemes. Az ecet távol tartja a tetveket, és a permetezéssel a növény körül párás levegőt teremt.

Tipp: Ha egy szobanövényt radiátor közelébe teszel, akkor nagyon fog szenvedni. Ügyelj arra, hogy ne legyenek huzatos helyen, illetve semmiképp se tegyük a bejárati ajtó mellé, mert a hideg-meleg egyszerre fogja érni, ami gyors elszáradáshoz vezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top