nlc.hu
Otthon

Büdös mosógép szagtalanítása

Így tudod legkönnyebben szagtalanítani a mosógépet

Elég párszor hosszabb időre benne felejteni a mosott ruhákat a gépben, és máris kezdődhet a harc a kellemetlen szagokkal!

Amikor egy mosógép kellemetlen szagot kezd árasztani, legtöbbször állott vízre vagy penészre hasonlító bűzt érezhetsz. Nem csoda, ha ilyenkor az az első gondolatod, hogy vajon a mosott ruhák is büdösek lesznek-e mostantól?

ruhát pakol a mosógépbe

Bár elsőre kétségbeejtőnek tűnhet a helyzet, jó hírünk van: a mosógép szagtalanítása (a jól megválasztott módszerekkel) egyáltalán nem nagy ördöngösség, sőt akár a megelőzésért is egyszerűen tehetsz, ha inkább megúsznád a kellemetlen szagok terjengését.

Mitől lehet büdös a mosógép?

A legtöbben arról ábrándoznak, hogy amikor kinyitják a mosógépük ajtaját, kedvenc öblítőjük illata áradjon szét a levegőben, ez azonban gyakran elmarad. Akár tetszik, akár nem, egy idő után minden mosógép bebüdösödhet, még akkor is, ha nem szoktad benne felejteni a megtisztult ruhákat egy-egy program lejártát követően.

Ennek oka, hogy a mosáshoz használt mosószerből és öblítőből valamennyi mindig visszamarad a mosógépben, a ruhákból kimosott szennyeződésekkel, porral, hajszálakkal és társaikkal együtt. A mosógépben pangó víz ideális táptalajt biztosít a baktériumok és gombák számára, amik csak tovább erősíthetik a kellemetlen szagokat.

Űzd el gőzzel!

A magas hőmérsékletű üres mosás sokat javíthat a helyzeten: ehhez elég beindítani a gépet 90 °C-on, és máris kitessékelheted a mosógép dobjába rakódott szennyeződéseket, a penészgombákat és a különféle kórokozókat.

Ha ez nem lenne elég meggyőző, 1 csésze ecetet is önthetsz a gépbe, mielőtt magas hőmérsékleten munkára fognád. Azért jó választás emellett dönteni, mert az ecet nemcsak szuper szagtalanító, hanem vízkőoldóként is messzeföldön híres.

A mosószer- és öblítőmaradvány többsége a mosógép ajtaján lévő gumira, illetve annak belsejébe rakódik le, amit érdemes ecetes vízbe mártott ronggyal pár hetente áttörölni. 

Segít az is, ha szódabikarbónából és ecetből sűrű állagú pasztát keversz, és azzal takarítod ki a mosógép belsejét, szivacsot és rongyot használva.

A legtöbben szinte sosem teszik meg, pedig a mosógép szűrőit évente legalább 3-4-szer érdemes lenne szemügyre venni, és folyó víz alatt alaposan megtisztítani. Ha ez elmarad, egy idő után garantált, hogy büdös lesz a masina!

Szuper szagtalanító tippek

  • Ha lejárt a gép és kivetted belőle a tiszta ruhákat, egy száraz törlőronggyal törölgesd át a mosógépdobot.
  • Miután kiürítetted és áttörölted belül a mosógépet, hagyd résnyire nyitva az ajtaját. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a mosás után visszamaradt nedvesség könnyebben távozzon, vagy legalábbis ne dohosodjon be.
  • Négyhetente egyszer érdemes elvégezni a fent említett 90°C-os, lehetőség szerint ecetes mosást, az ugyanis nemcsak a szagtalanításban, hanem a megelőzésben is sokat segít.

Nyitókép: Getty Images – chanakon laorob

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top