Szabadidő

Jeruzsálem

Jeruzsálem - múlt és jelent, üdvösségfelfogások és a józan valóság tarka, sokrétû, szakadatlanul válozó kaleidoszkópja.




Hányatott, több évezredes történelme során volt Dávid és Salamon székvárosa, görög gyarmatközpont, a független zsidó állam fővárosa s a kereszténység bizánci centruma. Bevették perzsa és mohamedán hadak, keresztesek és egyiptomi mamelukok. Tartozott a török birodalomhoz, a brit koronához és Jordániához is. Ma az újkori Izrael Állam fővárosa.

Ősidők óta a monoteista világvallások központja is. Itt állott a Salamon építette első, majd a Makkabeusok kori második Templom. A keresztények mint Jézus Krisztus halálának és feltámadásának helyszínére zarándokolnak ide. Megismerhetjük a könyvből a Szent Város jelenét is: lakóit, utcáit, piacait, hétköznapjait, izraeliek és palesztinok, keresztények, mohamedánok és zsidók, ortodoxok és neológok, Messiás-várók és pragmatikusok, az őslakosok és bevándorlók, a keleti és nyugati kultúra, a régi és az új távolról sem harmonikus együttélését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top