Szabadidő

Lápi boszorkányok márpedig nincsenek

Bár a Nõk lapja c@fe szerkesztõit nem érheti rontás, hiszen minden reggel valamennyien hármat köpünk kelet felé egy barna kavicsra, azért közzéteszünk néhány babonát olvasóink tollából, mely távol tartja a rossz szellemet és esetleg a villanyszámlást.





Nálunk az a szokás (de szerintem ezt csak anyuék találták ki), hogy amikor jön a visszaszámlálás akkor fel kell állni egy székre, és magaddal kell vinni azt, amit át akarsz vinni a új évre. Általában teszünk a zsebünkbe egy egyforintost, felrakunk egy könyvet…stb. Kinek, mi fontos. Az volt a legviccesebb, amikor mind a négyen próbáltunk felállni egy székre…csak kalandvágyóknak…(bár széke válogatja).
Boldog Új Évet!!!


Nálunk karácsonykor és szilveszterkor-újévkor is van egy-egy hagyomány (babona). Karácsony előtti napon, amikor (elvileg) böjt van, és az ebéd bableves, az ebéd mellé kapunk egy negyed diót, egy negyed almát, egy gerezd fokhagymát és egy gerezd sült tököt. Jelentése: dió: legyen házad a következő évben is, alma: a négytagú család tartozzon úgy össze, ahogyan az almaszeletek, hagyma: egészség a jövő évben, sült tök: anyagi javakban bővelkedjünk az Újévben. Szilveszter napján pedig csak szárnyast, tyúkot szabad enni, mert az hátrafelé kapar; minden rosszat otthagyunk az óévben. Ebből következően újév napján csak disznóhúst szabad enni, mert az előre túrja a szerencsét az Újévre. Mivel mi nem szeretjük a lencsét, kukoricát és rizst eszünk aznap, ami szintén a sok pénzt jelképezi.






Nagymamámtól pont az ellentétét tanultam, azért nem szabad enni szárnyast, mert hátrafelé kapar, és az újévedet “betakarja” földdel. Disznóhúst kell enni, mert az elfelé túr!!!! De a rizs és a kukorica nálunk is menő!


Ja és persze a karácsonyi kellékeket meg kell enni. A húgom nem szereti a sült tököt, csak az illem kedvéért szokott belőle enni néhány falatot, és sosincs pénze… :)) A fokhagymát pedig kenyérrel szokta megenni. :))






Én azt hallottam anyukámtól, hogy Újévben elsőnek egy férfi kell, hogy átlépje a ház küszöbét (látogató), és egy férfi kívánjon elsőnek boldog újévet. Ha nő az első, aki átlépi a küszöböt, vagy boldog újévet kíván, az szerencsétlenséget hoz. Tehát, ha én jövök látogatóba, akkor anyukám hátulra “lök”, és a férjemet engedi be először.


Idős emberektől úgy hallottam, faluhelyen Szilveszter este nagy szalmabábut hordoznak korul, ez jelképezi az elmúlt esztendőt, aztán éjfélkor nagy máglyát raknak és elégetik. Január első 12 napján az időjárás elárulja, milyen lesz a következő l2 hónap. Szilvesztertől visszafele számított 9 éjszakán keresztül a lányok minden este számoljanak meg 9 csillagot, s az utolsó estén (szilveszterkor) akivel legelőször kezet fognak, az lesz a jövendőbelijük. Az egésznek nincs értelme, ha akárcsak egyetlen éjszakán is nincs csillag!!!






Az én anyukám szilveszter este tesz az asztalra egy vöröshagymából és fokhagymából álló “csokrot”, a boszorkányok elűzésére.



Sajnos nem túl sokat tudok erről, de valami dereng: Szilveszterkor a régi – valószínűleg lányok – ólmot öntöttek. a technikájáról csak annyit sejtek, hogy valószínűleg hideg vízbe csorgatták a forró, olvadt ólmot, és amilyen betűt formázott megdermedve, olyan kezdőbetű nevű kérőjük lesz az évben. Gondolom, a régi – férjfogó – és nem sokkal a Szilveszter után kezdődő farsangon remélték a jövendőbelit, akinek A, B, C, stb-vel kezdődő nevet jósolt az ólom. Egy barátnőm meggyőződése, hogy szilveszterkor kell valami pirosat viselni. Bármit, ha nincs jobb, legyen a bugyi piros! Azt hiszem azért, hogy legyen az újévben szerelem.





Nekem az a szilveszteri babonám, hogy a barátnőimmel elmegyünk január első napjaiban (és ha tehetjük MINDEN HÓNAPBAN LEGALÁBB EGYSZER) az újonnan megnyílt Centrál Kávéházba, ott iszunk, néha eszünk, vitatkozunk, nevetünk, és rengeteg beszélünk mind a négyen sokszor egyszerre! A barátnőim hihetetlen nők, mindhárom egy-egy női objektum, és olyanok, olyanok… Áh ezt nem lehet leírni, lényeg az hogy szupercsajok, és nagyon büszke vagyok rájuk! Általában zárásig maradunk, és mindig az a búcsúmondat, hogy

“Dehát még szinte semmit nem tudtunk megbeszélni!!!” Ez a kedvenc babonám.


Nálunk újév első napján (akár mikor is ébredünk) lencsefőzeléket kell ennünk. Édesanyám azt mondta gyerekkorunkban, hogy az újévben annyi pénzünk lesz, amennyi lencseszemet megeszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top