Szabadidő

Az Ismeretlen (?) Zongorista

Titokzatos zongorista szállja meg nemsokára zenei életünket. Sõt, valójában már ott is van. Talán találkoztál már vele. Mi mindenesetre hírt adunk majd felbukkanásairól.




A “sztori”
Az Ismeretlen(?) Zongorista kicsi korában mindent fejjel lefelé rajzolt. Szülei annyira aggódtak, hogy orvoshoz vitték. A doktor több vizsgálat után megállapította: a gyerek mindent fejjel lefelé rajzol, az eset reménytelen. Édesapja azonban nem akart ebbe beletörődni; gyakran megvizsgálta kisfiát. Leült vele szemben, és megkérte: na kisfiam, rajzolj nekem egy házat! A kis Ismeretlen(?) rajzán továbbra is fordítva állt a ház. Ekkor már az apuka számára is egyértelmű volt, hogy a gyermek valóban gyógyíthatatlan. Elkeseredése azonban nem hagyta nyugodni. Ez volt a szerencse. Hiszen rájött: a kicsi csak azért rajzol mindent fejjel lefelé, mert vele szemben ülve kérte, hogy rajzoljon neki egy házat.
A történet óta eltelt majd’ húsz év, ám az Ismeretlen(?) Zongorista nem változott. Csupán annyit, hogy nem rajzol, hanem zongorázik – nekünk, a közönségnek.


Az Ismeretlen(?) Zongorista
Négyévesen ült először zongorához, pár év múlva már zeneiskolába járt. Annak ellenére, hogy szinte soha nem volt olyan pillanat, amikor teher lett volna számára a muzsika, kezdetben mégsem ment minden gördülékenyen. Ugyan imádott zenélni, mégis minden héten belázasodott, mielőtt szolfézs órára ment volna. Kiderült: annyira érdektelen volt számára a tantárgy, hogy a szervezete is tiltakozott ellen. Ám Mátyásné Éva és Papp Zsuzsa tanárnők megoldották a problémát. Hangjegyek helyett kis malackákat rajzoltak, akik öt ruhaszárító kötélen játszadoztak.
Ennek (is) köszönhetően rendkívüli tehetségként vették fel a Bartók Béla Konzervatórium zongora szakára. Halmágyi Katalin zongoratanárnő és az Ismeretlen(?) Zongorista azóta elválaszthatatlanok. (A ma népszerű művészek közül Héjja Domonkos, Király Csaba, Oravecz György és Füzesséry Zoltán is Halmágyi tanárnő növendéke volt. Kevesen tudják, hogy Schubertet, Beethovent és Lisztet ugyanaz a tanár tanította. Antonio Salierinek hívták.)
Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Tehetségét számos versenyen elért siker is bizonyítja. 1998-ban megnyerte az Országos Zongoraversenyt, két évvel később Zongorista 2000-díjban részesült. Tavaly a Trieszti Zongoraverseny másodikja lett, majd kiemelkedő Haydn interpretációjával az Ismeretlen(?) Zongorista kapta Ausztria fővárosában a Bécsi Klasszikusok Díját. Az Európa zenei elitjét felvonultató záró koncertet és díjátadást az ORF közvetítette.


A produkció
Tizenhárom éves korában koncertezett először. Már akkor olyan sokan voltak rá kíváncsiak, hogy a közönség egy része nem fért a terembe. A probléma azóta is változatlan. Mindig nagyobb termekben koncertezik, és azok sorra kicsinek bizonyulnak. Az elmúlt egy év jelentős eredményekben bővelkedett. Az Ismeretlen(?) Zongorista 2002 nyarán a Művészetek Völgyében adott koncertet, majd több templomot érintő koncertre indult ősszel. Decemberben a svájci közönséget varázsolta el St. Gallenben, idén februárban pedig a Zeneakadémia hallgatóságát nyűgözte le. Nagy sikerű koncerteket adott az Új Színházban, a Francia Intézetben, Miamiban, Rómában és Sao Pauloban. Új Színházi műsorát háromszor láthatták a nézők a Magyar Televízióban és a Duna Televízióban. “Van ujj a kalap alatt” című, első lemezét az Új Színházi koncert lemezfelvétele követte.
Az Ismeretlen(?) Zongorista sikerei mögött egy alkotócsoport áll. A koncertek művészeti felelősei: Halmágyi Katalin, a Bartók Béla Konzervatórium zongoraművész tanára, Nádor György, a Liszt Ferenc Zeneakadémia professzora és Réti Balázs zongoraművész tanár. Managementje biztosítja számára a koncertek szervezését és az arról szóló sajtómegjelenéseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top