Szabadidő

Nekem tetszett!

Sas Orsolya - képszerkesztõnk ajánlja „Az író az utcán hever” így, szó szerint. Ez a könyv ugyanis Orwell a nagy gazdasági válság idején csavargással eltöltött éveirõl szól.





Orwell szárnypróbálgatásának idején járunk. Bár cselekményeinek bemutatása még nem elég kifinomult, sokszor elkalandozik, hosszabb-rövidebb leírásokba bonyolódik. Olykor például igen részletesen avat be minket egy-egy szereplő életébe, a könyv mégis nagyon élvezetes olvasmány.

Készüljünk fel! Olvasása közben folyamatosan gyötör majd minket a vágy, hogy meleg, puha ágyikóba bújhassunk egy szelet margarinos kenyérrel és forró teával. Én legalábbis így éreztem, míg a csavargók nyomorúságos életének egyes állomásain jártam: hol szállókon húztam meg magam, hol az aszfaltrajzokat nézegettem a dermesztő hidegben. Életem ezen szakaszának legtündöklőbb része a fullasztó étterem alagsorának mosogatópultja előtt zajlott…

Na de kérem, minden relatív. Amikor úgy érezzük, ennél már minden csak jobb lehet, gyorsan ki kell ábrándulnunk: lesz ez még rosszabb is. Állás és fedél nélkül nem marad más, vagy az utcát róva, csikkeket gyűjtve, az éhezés körüli nyomasztó gondolatok gyötrik tudatunkat, vagy elfogadjuk sorsunkat és emberi méltóságunkat megőrizve próbálunk boldogulni. Ki így, ki úgy. Nincs egyebed, csak a ruha ami rajtad van.


A valóságban Orwell helyzete nem volt ennyire tragikus, a könyv végén rejlik egy összevetés is, melyből megtudhatjuk, hogy a könyv igazából a valóság és a fantázia keveredéséből szőtt történetet tárja az olvasó elé.



Névjegy:






George Orwell
Valódi neve: Eric Arthur Blair 

született 1903 június 25-én, Motahiriben, Indiában.


1907: családjával az angol Henly-be költözik
1922-27: Indiában, a burmai rendőrségen helyettes felügyelő
1927: úgy dönt, hogy megismeri a társadalom alsóbb rétegeit

1927: Csavargóként Párizsban, Londonban

1929: visszatér családjához, tanító, újságíró. Elhatározza, hogy író lesz
1933: A közeli folyó alapján felveszi az Orwell nevet.

1934: Első regény: Burmai napok
1935: újabb regény: A pap lánya

1936: feleségül veszi Eileen O’Shaugnessy-t

1936: Éljen a nyárspolgár! című szatirikus hangvételű regény

1936: Spanyolországba küldik, hogy a polgárháborúról tudósítson

1938: Hódolat Katalóniának 
–  a BBC műsorvezetője, majd a Tribune című irodalmi lap szerkesztője

1941: Az oroszlán és az egyszarvú – cikkei, írásai összegyűjtve, egészen 1922-től

1943-44: Állatfarm – a komminuzmus és a szovjet, sztálini ideológia szatírája

1945: felesége halála után Skóciába költözik – kiadják az Állatfarmot mely világsiker lesz.

1948: 1984 című utópisztikus regény


1950 január 21: Londonban tüdőbajban (?) elhunyt


George Orwell sajnos még élete delén távozott, negyvenhét évesen, mégis számtalan zseniális könyvet hagyott az utókorra. Első kötete, a Csavargóként Párizsban, Londonban írói munkásságának újabb gyöngyszeme. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top