Szabadidő

Gyerünk ki a parkba!

Népi babonák szerint idén hosszú lesz a vénasszonyok nyara. Nem kell messzire utaznod, ha a meleg õszi napsugarakat szeretnéd élvezni, elég, ha kimész egy fõvárosi parkba. Vigyél magaddal pokrócot és uzsonnát is!

Margitsziget (Fotó: Reservation.hu)

Margitsziget

A belváros szívében, a Duna közepén van egy sziget, ahova nem szűrődik be a város zaja és türelmetlensége, mégis könnyen, gyorsan megközelíthető. A Margitsziget angolparkja már az ősz színeibe öltözött, vörös, narancssárga és barna virágok előlegezik meg az őszi hangulatot, de kicsit arrébb a vízililiomok még a nyár mementói.

Izgalmas kalandokat ígér a víztorony vagy a kolostorrom. A vasárnapok igazi majálisi hangulatban telnek – vattacukorárusoktól édes illatok ömlenek, kíváncsi szemek követik a Vadaspark lakóinak életét, szerelmes párok andalognak, néhány elszánt sportoló pedig az 5 km-es köröket rója.

Városliget

A főváros legnagyobb parkja, ahol nyáron csónakázni, télen korcsolyázni lehet. A Liget, amelyet Állatkert, Cirkusz, Vidámpark szegélyez, amelynek közepén ott terül el a Hősök tere, és amelynek egyik leglátványosabb épülete a Vajdahunyad vára. Meleg napokon nemcsak pihenni vágyók özönlenek a Ligetbe, hanem turisták is. A Ligetben található a Közlekedési Múzeum is, amelynek megtekintése érdekes változatosságot hozhat a vasárnapi sétába.

• Cím: 1146 Budapest, XIV. kerület

Városliget

Szent István Park

Az elkerített parkba tilos kutyát bevinni és sötétedéskor bezárják a kapukat, így igazi paradicsom a gyerekeknek, akiket nem kell óvni a kutyagumitól. Kicsik szaladgálnak a fűben, vagy játszótéri produkciókkal zavarják szüleik nyugalmát. Idősebb nénik és bácsik üldögélnek a fák alatt, komótosan beszélgetnek, vagy ebéd után sétálnak a murvás úton. Minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány a négyzetkertek virágkavalkádja.

• Cím: 1137 Budapest, Victor Hugo utca és Pozsonyi utca sarok

Szoborpark

Szoborpark


Milyen is volt Osztyapenkó szobra, amely már hosszú évek óta nem áll a helyén, de az emberek még emlegetik? Nosztalgiázóknak és fiataloknak is érdekes időutazás a Szoborpark. A szocreál homlokzat nem épületbe, hanem egy nem olyan régen elmúlt világba nyújt átjárót. Egyedülálló gyűjtemény köztéri szobrokból, amelyek a szocialista értékek alapján néhány évvel ezelőtt még a városok utcáit uralták. Cinikus rafinériák gyönyörködtetik az érzékeny szemlélőt: örökké zárva tartó főbejárat, kiskapu, zsákutca, száműzött monumentális szobrok.

• Cím: Budapest, XXII. kerület (Dél-Buda) Balatoni út – Szabadkai utca sarok
• Telefon: (1) 424 7500
• Nyitvatartás: minden nap 10 órától sötétedésig
• Belépdődíjak:
Felnőtteknek: 600 Ft
Diákoknak 400 Ft
Nyugdíjasoknak és 10 év alatti gyerekeknek 100 Ft
6 éves kor alatt ingyenes

A Szoborpark honlapja »

Millenáris Park

Millenáris Park

Zöld fű, vízpart és változatos programok. Egymás mellett jól megfér ének, zene, tánc, kiállítás és a fűben vagy szőlőtőkék árnyékában heverészés. Délelőtt, délután és este gyerekek és felnőttek egyaránt találnak programot kedvük és érdeklődésük szerint. Elmélkedésre és csendes beszélgetésre ugyanúgy van mód, mint hangos nevetésre és zsivajra.

• Cím:
 1024 Budapest, Fény u. 20-22.
• Telefon: 438-5312
• A park nyitvatartása: reggel 6 órától 01-ig nyitva áll a látogatók előtt.
• Pénztár: minden nap 10-18 óráig van nyitva, egy órával a programok kezdete előtt a helyszíneken lehet jegyet vásárolni. 

A Millenáris Park honlapja » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top