Szabadidő

Fedezd fel Thassost!

Ha a célpontod idén nyáron biztosan <b>Görögország</b/>, de nem szeretnél olyan helyen üdülni, ahol egy gombostût sem lehet leejteni, mégis van kéklõ tenger, hegyek, és jóféle görög borok, légy ezen a nyáron Thassos szigetlakó!





Amikor az ember a kompra szállva elhagyja Kavalát, vagyis a szárazföldet, még nem is sejti, hogy másfél óra múlva milyen különleges világba csöppen az Égei-tenger északi medencéjében. Mivel Thassos csapadékosabb és hűvösebb, mint például Kréta, ahol egész nyáron tombol a kánikula – itt az ember lánya nem csak a parton heverészni vágyik, hanem nekivág, hogy felfedezze a szigetet, ami a II. világháború előtt teljesen ismeretlen hely volt. Még ma sem nevezhető – talán kevésbé forró klímája és nehezebb megközelítése miatt – nagyon felkapott helynek, de aki egyszer ellátogat oda, később is visszavágyik, a szájról szájra hagyomány alapján pedig egyre többen indulnak a felderítésére. 






A főváros varázsa

A sziget megközelítése többszöri átszállást igényel (ha csak nem találunk olyan irodát, akik szervezett keretek között utaztatnak ki minket), ezért aztán a kényelmes turisták nem is szívesen hajóznak el idáig. A Thessaloniki repülőtérről több órányi buszozás Kavaláig vagy Keramotiig, majd kompozás vár az elszánt nyaralni vágyókra, de a hosszú utazás – akkor is, ha kocsival vágunk neki – megéri. A komp a sziget “fővárosába”, Limenasba (más néven Thassos városba) érkezik meg. Itt található a helyi gyűjteményt felsorakoztató Archeológiai Múzeum, és élményteli sétának ígérkezik az ókori városfalak megtekintése is, amelyek itt-ott a vízből tornyosulnak ki.

A helyi Akropoliszról pazar kilátás nyílik a tengerre. Az ókori nevezetességnek számító Aliki színház pedig nyáron működik, így a kultúrprogramokra vágyók Limenasban egész biztosan találnak kedvükre valót. A szigetet körbe lehet autózni, robogózni a tengerpart feletti szerpentineken (elszántabbak kerékpárral is nekivághatnak), nagyjából 80 kilométeres úttal kell számolni.


Athosz legendája

Érdemes megnézni a helyi kolostort, ahonnan rálátni Athoszra, ahova nők nem tehetik be a lábukat. Athosz a három földnyelvből álló Chalkidiki-félsziget keleti nyúlványán terül el. A parton a kolostorköztársaságot egy Uranopolisz régi őrtornyáig húzódó drótkerítés választja el a világ többi részétől. A szent hegyet és 20 kolostorát nők nem látogathatják, sőt, 1976 óta a férfiérdeklődők sorából is csak az léphet be, aki igazolja, hogy hivatásszerűen teológiával, művészettörténettel, építészettel vagy filozófiával foglalkozik. Így is csak naponta tíz nem ortodox férfi léphet Athosz földjére, de csodálni azért így messzi távolból a női nemnek is szabad.








Paradiso beach
Amit ne hagyj ki, ha ott jársz…

• A sziget vonzerejét a lassan mélyülő tenger és a számtalan felfedezésre váró öböl jelenti, amelyekbe a kikötőkből hajókirándulásokat is indítanak, sokszor horgászással, flekkenezéssel, fürdőzéssel egybekötve. A sziget is körbejárható hajóval.
• A legpazarabb strandnak a Golden Beach-nek is nevezett finomhomokos partszakasz számít, amellyel szemközt egy érdekes dombféleség magasodik ki a vízből. Különleges látványt nyújt Metalia Beach is Limenas közelében. A festői szépségű öblöt a kőből kirakott érdekes formák teszik különlegessé, míg a fölé tornyosuló domb oldalában egy elhagyott bánya áll.
• Egész napos kirándulásnak tervezhető a Kastroban lévő vízeséses patakok megtekintése. Ez kábé egy 6 km-s gyalogtúrának felel meg, mely aztán kipihenhető a platánfák tövében elterülő tóban fürdőzve.
• A sziget ősi falvai közül az egykori főváros Theolog kínál időutazásszerű élményt. A szinte kizárólag idős emberek által lakott, hagyományos építészetű, templomokban gazdag és labirintusszerű utcákkal átszőtt városka elmeséli a falu történetét. Érdemes a helyi utazási iroda segítségét kérve asztalt foglaltatni a helyi Tavernába, ahol a bőséges lakoma mellett az élőzene ritmusára ropjuk a falu lakosaival.







Jó tudni…




• Kisgyerekekkel érkezők, vagy akik szeretnének biztosra menni, a legjobb, ha már itthon gondoskodnak a szállásfoglalásról, mivel már egyre több iroda fedezte fel magának a nagyszerű adottságokkal rendelkező szigetet. De mivel rengetegen foglalkoznak szállásadással, spontán szállásportyán során is nagyszerű apartmanokat lehet kifogni. Az olcsóbb szobákat kínáló kedves helyi néniket és bácsikat úgysem lehet megtalálni a világhálón. A szállás ekképpen való keresésével még spórolhatunk is, mivel a szoba/apartman árakból alkudni is lehet (minél több éjszakát szeretnénk eltölteni ott, annál nagyobb eséllyel).
• Népszerű közlekedési eszköz a robogó, szinte minden sarkon lehet bérelni.
• A csapvíz iható, leszámítva a nagy esőzéseket követő időszakokat.
• Ha a buszokra nem a végállomáson szeretnék felszállni, azokat le kell inteni! Furcsa szokás, de meg lehet szokni.
• A sziget híres olívafáiról valamint a helyiek házi készítésű szirupos édességeiről – füge, narancs, dió, cukkini, padlizsán. Igazi különlegesség a thassosi mazsolabor.
• A sziget legmagasabb pontja az Ypszario (1127 méter), területe 380 km2.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top