Szabadidő

Mexikó, mexikóóó!

Mexikóról szinte mindenkinek ugyanazok a dolgok ugranak be: színpompás kelmék, ezüst ékszerek, csodás strandok, az azték és maja kultúra, meg persze a tequila.







Színpompás mexicói kapu…
A Mexikói-öböl és a Csendes-óceán, illetve az Egyesült Államok és Guatemala által határolt közép-amerikai országot egyre több magyar utazó is kezdi felfedezi.

Az utazási irodák elsősorban cancúni nyaralásokat kínálnak, de vétek lenne csak a parton heverészni, miközben többezer éves látnivalók, változatos természeti szépségek, spirituális és művészeti csemegék is felfedezésre várnak a hazánknál több mint hússzor nagyobb országban.

Az olmékok időszámításunk előtt 1200 évvel jelentek meg itt, őket követték a maják, a toltékok és az aztékok; mire 1519-ben a hódító Hernán Cortés partra szállt a mai Veracruz környékén, Mexikó már egy közel 3000 éves civilizációt tudhatott a magáénak. Ezt sajnos rövid két év alatt a spanyoloknak sikerült tönkretenniük, de rengeteg piramis, templomrom és egyéb emlék maradt fent ebből az időszakból.







Az egykori maja főváros: Chichen Itza
Mexikó egyik legizgalmasabb része a Yukatán-félsziget. A karibi csücskében van Cancún, ahonnan viszonylag könnyen elérhetők az olyan különleges helyek, mint Chichen Itza, Tulum, Calakmul, Coba és Uxmal. Ezeken a területeken rengeteg a maja korból származó rom; az egykori maja fővárosban, Chichen Itzában a Kukulkan piramis és a Harcosok Temploma kötelező látnivaló. A csodás romok, a félsziget trópusi növényei és a varázslatos merülőhelyek mind maradásra csábítják az utazót, de érdemes az ország többi részét is megnézni.

Történelmi tanulmányainkból biztosan ismerősen cseng a Teotihuacán név, mely magyarul annyit tesz: ahol az emberek istenekké váltak. Időszámításunk előtt 400-ban a Mexikói-völgy széles síkságán fekvő városnak még közel 200 ezer lakosa volt, háromszáz évvel később pedig máig tisztázatlan körülmények között elnéptelenedett. Ami maradt, az a lenyűgöző Nap- és Hold-piramis, a Holtak Útja, a Tollas Kígyó, Quetzalcóatl temploma és a Jaguár-palota; ezt a helyet tényleg nem szabad kihagyni!







Heveredjünk le a cancúni tengerpart hófehér homokjában…

Ha van elég időnk, felszállhatunk a legendás Chihuahua-Pacífic vasútra; a közel 700 kilométeres, leírhatatlanul látványos út húsz kanyonon, 86 alagúton és 39 hídon át vezet az óceánpart és az ország északi, száraz vidéke között. Aki a nagyvárosokra is kíváncsi, annak a világ harmadik legnagyobb városa, a szörnyen zsúfolt és szmogos, 18 millió lakosú Mexikóváros helyett inkább Guadalajara ajánlható; az ország második legnagyobb városa a mexikói hagyományok bölcsője.

A legismertebb nemzeti park Mexikóváros közelében van, itt található az ország második és harmadik legmagasabb hegye, az Iztaccíhuatl és Popocatépetl. Mindkét hegy tűzhányó, de míg a Popo rendszeresen aktivitás jeleit mutatja, az Iztaccíhuatl nyugodt, a kirándulók és a sziklamászók kedvence.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top