Szabadidő

A 121 legszebb magyar festmény – egy igazán szenzációs kiállítás

Valódi "örömtárlat" nyílt a Virág Judit Galériában "121 legszebb magyar festmény" címmel, Virág Judit és Törő István válogatásában és rendezésében. A képek 10 közgyűjteményből és 30 jelentős magángyűjtőtől érkeznek.

Mindig irigyeltük a muzsikusokat. Művészettörténészként, galériatulajdonosként ritkán és csak körülményesen engedhetjük meg magunknak azt a luxust, amit a muzsikusok örömzenének hívnak: hogy kedvünkre, legkedvesebb képeinkből a magunk és persze mások örömére reprezentatív kiállítást válogassunk össze a legszebb magyar festményekből, bonyolult, körülményes, s szinte lehetetlen.” A lehetetlen azonban valóra vált. Egy helyen, együtt láthatóak azok az alkotások, amelyek Virág Judit és Törő István szerint – s itt a személyes megközelítés fontos – a XIX. És XX. századi magyar festészet legjavát alkotják.

Szinyei Merse Pál: Léghajó, 1878; Olaj, vászon, 42x39 cm (Fotó:www.viragjuditgaleria.hu)
Szinyei Merse Pál: Léghajó, 1878; Olaj, vászon, 42×39 cm
(Fotó:www.viragjuditgaleria.hu)

Ez az első olyan „leg-összeállítás” melyet valós kiállítás is kísér, s melyhez 121 magyar közéleti szereplő írt személyes reflexiót. 121 ismert közéleti ember, művész, gondolkodó, író, költő, festő, zenész, zeneszerző, karmester, újságíró, színész, rendező, orvos, kutató, tudós, gyűjtő, művészettörténész, producer, restaurátor, galériatulajdonos, könyvkiadó, táncművész írt szubjektív kísérő szöveget, ajánlót a képekhez. Írásukban megosztják a kiállítás látogatóival, a katalógust forgatókkal, ők mit tartanak érdekesnek, szépnek egy-egy festményben. A képek adta élményt gondolataikkal, esetenként személyes élményeikkel gazdagították, egy új minőséget létrehozva a kiállításon és a kiállítás reprezentatív katalógusában. Hiszen nemcsak a képek kiválasztása személyes, hanem az is, ki, milyen gondolatokat fűz egy-egy képhez.

A kiállítás öt héten át látható, november 29-ig.
A látogatók hetente háromszor, igény szerint többször, ingyenes tárlatvezetéseken vehetnek részt. Külön hangsúlyt fektet a Galéria az iskolákra, a fiatalokra is, s szervezetten is várják őket kihelyezett rajz- és művészettörténet órára, magyarázatokkal, a kicsiknek kifestővel, tárlatvezetésekkel. Többgenerációs családi programokra pedig vasárnaponként délelőtt és délután is sor kerül.

Tipp: interjú Virág Judittal »

Virág Judit Galéria és Aukciósház
Cím: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Bővebben: www.viragjuditgaleria.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top