Szabadidő

Mit csináljunk februárban? A legjobb programok

Februárban is remek programok várnak rád, kár lenne otthon maradni. Egy káprázatos kiállítás, egy fergeteges show az Arénában, fesztiválok sora vár rád. Összegyűjtöttük nektek a hónap legjeit!
III. Mangalicafesztivál, Budapest

Vajdahunyad vára harmadízben ad otthont a Mangalicafesztiválnak, amelyet február első hétvégéjén rendeznek meg. A ma már hagyománnyal bíró rendezvényen nemcsak a göndör szőrű jószágokat, hanem a belőlük készült termékeket is megismerhetjük, megízlelhetjük. Cégek és őstermelők hozzák el a legfinomabb kolbászokat, szalámikat, sonkákat, hogy minden látogató megkóstolhassa, és természetesen vásárolhasson is belőlük. A mangalicatermékek mellett számos egyéb nagyszerű magyar portékával, remek zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat-kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.

Mit csináljunk februárban? A legjobb programok

Időpont: 2010. február 5–7.
Helyszín: Budapest, Vajdahunyad vára
A belépés ingyenes.
További információ a programokról: www.mangalicafesztival.hu »

 Mohácsi busójárás

Ha idén sem jutottál el a híres velencei karneválra, még mindig itt van Mohács, ahol természetesen idén sem marad el a busójárás. Vegyülj el a téltemető, tavaszköszöntő vidám forgatagban, és ne lepődj meg, ha az utcákon szőrével kifordított birkabundába, fehér vászongatyába öltözött, fa álarcot viselő alakokkal találod magad szembe, hiszen csupán a hagyományos busóöltözethez van szerencséd. A mohácsi busók fűzfából faragott, rikító színűre festett, félelmetes álarcaikban, kereplőket forgatva, kolompokat rázva hol félelmetes, hol vidám forgataggá varázsolják a várost.

Mit csináljunk februárban? A legjobb programok

A téltemető, tavaszköszöntő farsang végi karnevál kisfarsangtól farsangtemetésig, azaz húshagyó keddig tart, s jókedvű mulatsággal ér véget. A  Duna-parti várost kellemes városközpontja, szép épületei önmagában is remek kirándulóhellyé varázsolják, ám ha látogatásodat a busójárás idejére időzíted, akkor garantáltan maradandó élményben lesz részed. A farsang végi karnevál ugyanis számos látványossággal szolgál a résztvevők számára: a karneváli felvonuláson túl népművészeti vásárral, folklórprogramokkal, kiállításokkal és táncmulatságokkal várják a kalandos kedvű vendégeket.

Időpont: 2010. február 11–16.

Helyszín: Mohács
További információ a programokról: www.busójárás.hu »

 Miskolci kocsonyafesztivál

Kerek évfordulóhoz érkezett a Miskolc történelmi hagyományait, legendáit felelevenítő fesztivál – immáron tizedik alkalommal fogadja az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező látogatókat, akik a boldog békeidők hangulatába csöppenhetnek a műemléki védettségű belváros épületeinek kulisszái között. A fesztiváli kavalkád három teljes napra birtokba veszi a belváros teljes területét – a különböző helyszíneken tematikus programok zajlanak majd, amelyek a históriai hűséghez igazodva jelenítik meg egy-egy kor és korszak hangulatát.

Mit csináljunk februárban? A legjobb programok

 

Az 1700-as éveket idézve kis piactér nyílik a belvárosi Sötét kapu mellett, amely a hajdani görög kereskedőkompániák virágzásának korszakára utal. Újabb kor, újabb hagyományok elevenednek meg a Szentpéteri kapu felé eső Hősök terén, ahol a nagy piactér nyílik meg: ide kofák, kikiáltók, árusok varázsolnak hamisítatlan vásártéri hangulatot. A Századforduló térnek elnevezett Erzsébet téren a boldog békeidőként emlegetett korszak, a XIX. század vége köszön vissza. Omnibusz, kintornás, hatalmas méretű régi fotók kiállítása, kültéren berendezett kávéházi belső, valamint korabeli kuplékat, sanzonokat, kabaréjeleneteket kínáló pódiumszínpad gondoskodik az akkoriban is pezsgő életű Miskolc hangulatának felidézéséről. A Pajtaszínházban komédiákat, könnyed színdarabokat láthat majd a nagyérdemű, a két zenei színpadon pedig nagyszabású koncertekkel várják a közönséget.

A téli szabadtéri fesztivál gasztronómiai kínálatában továbbra is a kocsonyában pislogó béka legendája lesz a meghatározó: nagy mennyiségben kóstolhatjuk meg majd a legkülönbözőbb kocsonyakülönlegességeket. Ám nem csak kocsonyából áll a kínálat: különböző pecsenyéket, köztük a híres miskolci lacipecsenyét, a tájegységek italkülönlegességeit és különböző hungarikumok széles választékát is megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak Miskolcra.

Időpont: 2010. február 19–21.
Helyszín: Miskolc belvárosa
Bővebben: www.kocsonyafesztival.hu »

 

ABBA – The Show

A világ legnagyobb ABBA-show-jának tavalyi budapesti fellépése akkora érdeklődést váltott ki, hogy a telt házas sikernek köszönhetően idén sem maradunk ABBA nélkül. A hatkamionnyi produkcióval és ötven fős személyzettel a Wembley-t és a Royal Albert Hallt is megjárt utazó cirkusz 2010-ben Budapesten ismét a Sportarénába érkezik, Debrecenben pedig a Főnix Csarnokban koncertezik.

Mit csináljunk februárban? A legjobb programok

Az ABBA a mai napig kétmillió lemezt ad el évente – ez a show pedig ezeket a halhatatlan slágereket gyűjti csokorba egy kétórás extravagáns musical keretében. Az ABBA – The Show végigköveti az ABBA történetét a zenekar Eurovíziós Dalfesztiválon való debütálásától egészen a legnagyobb sikerekig. A híres svéd Waterloo és a Matthew Freeman vezette londoni Nemzeti Filharmonikusok által előadott dalok feltámasztják az ABBA-életérzést. A történet a 60-as évek végén kezdődik, amikor Björn, Benny, Agnetha és Frida először találkoztak. A produkció egy varázslatos utazásra viszi a nézőt az ABBA sztárrá válásának történetében, olyan dalok kíséretében, mint a Waterloo, S.O.S., Mamma Mia, Dancing Queen, Money Money Money, Knowing Me Knowing You.

Időpontok, helyszínek:
• 2010. február 13., 19.30, Papp László Budapest Sportaréna
• 2010. február 14., 19.30, Debrecen, Főnix Csarnok
Bővebben: www.showtimebudapest.hu »

 

 Degas-tól Picassóig – Francia mesterművek a Szépművészeti Múzeumban

A moszkvai Puskin Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményéből válogatott remekműveket láthatsz a Szépművészeti Múzeum január végén nyíló kiállításán. A tárlaton kiállított ötvenöt mű a francia festészetnek a 19. század közepétől a 20. század elejéig tartó időszakáról ad áttekintést.
A kiállítás nyolc részre tagolva mutatja be az izgalmas művészettörténeti időszakot. A Realizmus, a Barbizoni iskola, az Impresszionizmus, a Cézanne, a Modernizmus elindítói, a Szimbolizmus, a Fauves-festők, valamint az Avantgárd indulása című szekciók segítik rendszerezni a kiállított műveket.
Degas Fényképésznek modellt álló táncosnője, Paul Cézanne Sainte-Victoire-hegyről készült sorozatának egyik korai darabja, Monet Híd a tavon, Renoir Kertben című képe, Gauguin egyik Tahitin készült alkotása, a Matamoe, Van Gogh meglepő témájú festménye, a Börtönudvar, illetve Matisse Sarkantyúvirág – A tánc című képe vagy Picasso fiatal Harlekinje mind-mind kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak.

 Edgar Degas - Fényképésznek modellt álló táncosnő , 1875 The State Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow
Edgar Degas – Fényképésznek modellt álló
táncosnő, 1875
The State Pushkin Museum of Fine Arts, Moscow

A budapesti kiállítás azonban nem csupán a modern festészet kialakulásáról és fontosabb irányzatairól kíván képet adni, hanem a 19–20. század fordulójának két kiváló orosz műgyűjtője, Ivan Morozov és Szergej Scsukin előtt is tiszteleg. A Budapesten látható remekművek zöme ugyanis e két vagyonos moszkvai textilgyáros hajdani, világviszonylatban is rendkívül gazdag gyűjteményéből származik.

Cím: Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.
A kiállítás megtekinthető: 2010. január 28. – 2010. április 25.
Bővebben: www.szepmuveszeti.hu »

Legyél szerelmes és szerencsés!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top