Szabadidő

De Niro körbeutazza Amerikát

Új filmjében Robert De Niro útra kel, hogy meglátogassa az USA nagyvárosaiban élő gyermekeit, és ez az utazás jó apropót szolgáltat, hogy a Nők Lapja Cafe bemutassa a legizgalmasabb road movie-kat.

Családegyesítés

A család a legerősebb indok, hogy az ember akár hatalmas távolságok leküzdését is bevállalja egy látogatásért. A hosszú idő után Robert De Niro legjobb alakításával büszkélkedő Mindenki megvanban egy megözvegyült férfi nem törődik bele, hogy a gyermekei nem látogatják meg őt, ezért egyenként keresi fel őket otthonukban meglepetésként. A megható és a Schmidt történetére sokban emlékeztető mozi igazi jutalomjátékot jelent a színésznek.

De Niro körbeutazza Amerikát

A családegyesítés amúgy is régi motorja a road movie-knak, legyen szó egy testvérét egy fűnyírón meglátogató öregemberről (The Straight Story – Igaz történet), az erdélyi nagypapához utazó apáról és fiáról (Kalandorok) vagy a gyermeke anyját kereső egykori donjuanról (Broken Flowers – Hervadó virágok), ám gyakran nem az a fontos, hogy kihez utazunk, hanem inkább az, hogy kivel utazunk, ugyanis a road movie tökéletes terepet biztosít arra, hogy a kényszerű összezártságban egy család összecsiszolódjon (A család kicsi kincse, Papírhold, Esőember, Zombieland, Továbbállók, Utazás Darjeelingbe), sőt még az ellenségekből is válhatnak legjobb barátok (Aaltra, Apák napja).

De Niro körbeutazza Amerikát

 

 

De Niro körbeutazza AmerikátWebpercesek
Inspiráló, szemet gyönyörködtető vagy meghökkentő újdonságok – mert egy kis lazítás neked is jár. »

Félelem az utakon

Ha az ember lánya/fia úton van, sokkal inkább ki van téve veszélyeknek, hiszen távol van a megszokott környezetétől, és azoktól, akik segíthetnének neki. A végtelen országutak kiváló terepet jelentenek a filmeseknek némi paráztatásra. Ki tudja, az útitársunk akár egy kegyetlen sorozatgyilkos is lehet (Kalifornia – A halál nem utazik egyedül), vagy egy olyan stoppost engedünk be a kocsinkba, aki az életünkre tör (Az országút fantomja). Ha baj van a járgánnyal, nem biztos, hogy az első segítségnyújtást el kell fogadnunk (Wolf Creek – A haláltúra), és a mellettünk időnként elhúzó jókora kamionok is veszélyt jelenthetnek (Párbaj, Kéjutazás, A félelem országútján), sőt még az út menti benzinkutaknál sem érezhetjük magunkat biztonságban (Nyomtalanul, Nyom nélkül). Az országúton még egy természetfeletti szörnyeteg támadása sem számít lehetetlennek (Alkonytájt).

Breakdown
Breakdown

Menekülés

Ha a törvény üldöz minket, nem mindig van megfelelő búvóhely, illetve a megtalálásáig gyakran sokat kell utazni. Persze néha maga a bűnözői életforma kényszerít utazásra (Bonnie és Clyde, Közellenségek, Konyec), és a körözés sem tesz túl jót a helyhezkötöttségnek (Thelma & Louise, Melquiades Estrada három temetése). Ahhoz, hogy szerte Amerikában ismert legyen valaki, nem árt nem csak egy államban gyilkolászni (Született gyilkosok), a szökött fegyencek sorsa pedig szükségszerűen a menekülés (Összebilincselve, Ó, testvér, merre visz az utad?, Ámokfutam). Olykor nemcsak a rendőrök, hanem a bűnözők is a nyomunkban lehetnek (Tiszta románc, Éjszakai rohanás, A kárhozat útja).

A kárhozat útja
A kárhozat útja

Út az utazásért

Akadnak helyzetek, amikor nem az úti cél a fontos, hanem maga az utazás a cél. Ha egy banda turnéra indul (Majdnem híres), vagy egy riporter útifilmet akar forgatni az általa bejárt tájakról (Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika), sőt még az is idetartozhat, amikor néhány chopperes pusztán élvezni akarja az arcába fújó szél frissességét (Szelíd motorosok, Faterok motoron), vagy egy újságíró éppen drogtripet tart a sivatagban (Félelem és reszketés Las Vegasban). Olykor csak azért kelünk útra, hogy útközben minél kalandosabb helyzetekbe keveredjünk, és hatalmasakat partizzunk (Cool túra, Euro-túra, Veszett a világ), néha azonban a munkánk miatt tesszük ugyanezt (Országúton, A rém, Egek ura).

Faterok motoron
Faterok motoron

 

Felnőtté válás/Ismerd meg önmagad!

Ahhoz, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, olykor ki kell szakadnunk a megszokott környezetünkből, és világot kell látnunk. Néha ezt a szülők elleni lázadásból és kalandvágyból (Út a vadonba, Otthonom: Idaho, Állj mellém!) tesszük, néha muszáj kipróbálnunk önmagunkat, és elmenni a végsőkig (A világ leggyorsabb Indianje), olykor pedig azért, mert abban reménykedünk, hogy a régi helyek bejárásával talán az elveszett emlékeink is visszatérnek (Bourne-trilógia, Párizs, Texas). Vannak helyzetek, amikor csak ki akarunk lépni a saját életünkből, hogy valaki másként utazgassunk (Foglalkozása: riporter).

Út a vadonba
Út a vadonba

 

Film.lap.hu »
Mozi.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top