Szabadidő

A mosoly

A 15. századi Firenzében játszódó regény Leonardo leghíresebb festményét kelti életre. Az izgalmas részletekben bővelkedő történet a rejtélyes mosoly mögé bújt nő életét beszéli el.
Rendeld meg a Polc.hu-n!
Rendeld meg a Polc.hu-n!

Donna Jo Napoli-t elsősorban ifjúsági íróként tartja számon a világ. Mi tagadás, a kettős állampolgárságú (olasz-amerikai), roppant termékeny írónőnek közel ötven műve jelent már meg, és ezek többsége a gyermekek vagy a fiatalabb korosztályok érdeklődését keltette fel.

Az Amerikából, de úgy is fogalmazhatnánk, az angolszász világból származó szürreális, illúziókra épülő divatművekkel szemben ő inkább az európai – főleg itáliai – műveltség valós történetével összefüggő témákat dolgozza fel. Ezek közé tartozik „A mosoly” is, melyben a világ legismertebb mosolyának tulajdonosa, Mona Lisa a regény főszereplője.
Az a reneszánsz hölgy, akiről mindmáig igen keveset tud a világ, és akiről Donna Jo Napoli is csak az egyik lehetséges változatot mutatja be jelentős korszak- és emberismerete segítségével. Ez pedig egy életre szóló szomorú szerelem története, és amelynek egyes szám első személyben történő előadásmódja csak fokozza hitelesség-érzetünket.

A szórakoztató olvasmány  segítségével közben megismerhetjük a Mediciek uralta Firenzét, a korabeli városi és vidéki nemesség szokásait, Savonarola ámokfutását, még a paraszti lét nyűgeibe is belekukkanthatunk, éppenséggel a főszereplő Elisabetta – „Monna Lisa” segítségével. És természetesen megjelenik a színen a titokzatos festőóriás-zseni, Leonardo is, aki már a kortársak szemében is a legnagyobbnak bizonyult.

Donna Jo Napoli írói teljesítménye azáltal válik páratlanná, hogy nyelvész-tudósként, néptánc-esztétaként, egyetemi oktatóként is jelen van a világban. Ez a sokoldalúság mind-mind átszűrődik a művein, ezért is érezheti úgy az olvasó, hogy ismét egy hosszantartó élménnyel lett gazdagabb.

Szerző:
Donna Jo Napoli
A könyv címe: A mosoly
Kiadó: Tericum Kiadó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top