Szabadidő

Himalája Expo: csúcs ez az élmény!

Vannak, akik azt mondják, ha a Mount Everest netán ezer méterrel alacsonyabb lenne, egyáltalán nem volna abban sok érdekesség, hogy megmássza, akár egy átlagos képességű hegymászó. A nagy feladat abban az utolsó körülbelül ezer méterben van, a halálzónában, ahol a levegő oxigénje egyharmada a tengerszintinek, ezzel együtt a nem ritkán mínusz huszonöt fok szinte hibernálja az emberi testet. Minden egyes lépésért külön-külön meg kell küzdeni először fölfelé, és ami még veszélyesebb: lefelé.

Hazai terepen

Himalája Expo: csúcs ez az élmény!Magyarország mai határain belül sehol sem kerülhetünk 1015 méter fölé, de vannak népek, amelyeknek mindennapos közelséget jelentenek a hat–nyolcezres csúcsok, és nem ritka, hogy akár négyezer méteres magasságokban élik mindennapjaikat. Ezekről az emberekről is szól a Himalája Expo, ami négy napon át – Magyarországon csak az Utazás 2011 kiállítás keretében – fogadja a közönséget.

Citroën „anno”

A kiállítás érdekességei az 1931–32-es Citroën-expedícióból fennmaradt relikviák, s ez egyben magyarázza is a tárlat francia eredetét. A hajdan Sárga Expedíciónak nevezett hatalmas vállalkozás, a Bejrúttól Pekingig tartó túra főszereplője az akkori technikai megoldásaival új utakon járó Citroën terepjáró volt.

A Himalája Expo azonban nem csak a technikának állít méltó emléket. A híres csúcstámadók közül megeleveníti Mallory és Irvine 1924-ben tett első kísérletét, valamint a Hillary–Norgay párost, az új-zélandi hírességet és a sokáig méltatlanul kevéssé ismert serpát. Képeken és írásokon keresztül megismerheti a közönség Lhásza kolostorának első női látogatóját is.

Himalája LIVE

A különleges bemutató azonban nem csak az emlékekből építkezik. A magashegyi népek mai használati tárgyai, a vallási szokásait megelevenítő imamalmok és szőnyegek, sőt egy buddhista szentély is helyet kap a mintegy ezer négyzetméteres területen. Kézműves-bemutatók is színesítik az eseményt, így eredeti kincsekre bukkanhat a vásározó. Akik hozzájutnak Kőrösi Csoma tibeti–angol szótárához, ne felejtsék otthon, hiszen az expón igazi himalájai lakosokkal találkozhatnak, és a nyelvi nehézségeket leküzdve beszélgethetnek is velük az érdeklődők! Bár nem a jószágok hozzák a felszerelést, de a tervek szerint ott lesz a magashegyi teherhordók képviseletében egy-két jak is. A helyszínen a buddhizmus meditációs gyakorlatának legfontosabb eszköze, homokmandala készül, amely művészeti tevékenység és egyben kultikus üzenet a világnak.

Magyar hódító

A szervezők szeretnék bemutatni a Himalája magyar vonatkozásait is, ezért a kiállításra meghívást kapott a Mount Everest első magyar férfi meghódítója, a magyar Himalája-expedíciók első számú vezetője, Erőss Zsolt. A kiállítás első napján személyesen is találkozhatnak vele, illetve a róla szóló tárlaton megtekinthetik felszereléseit, sátrát, pehelyoverallját, jégcsákányát is, miközben folyamatos vetítést láthatnak a magyar hegymászócsapat által készített fotókból.

Himalája Expo: csúcs ez az élmény!Egyúttal…

A Himalája Expo, az idei Utazás kiállítás egyik fő attrakciója, március 3–6. között tart nyitva. Ugyanekkor zajlanak a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és a IV. Port.hu Bringaexpo eseményei. Ebben az időben ugyancsak nyitva tart még a Vásárközpont fedett golfpályája a 16-os pavilonban.

A kiállítások egy közös belépővel látogathatók, amelyet érdemes az interneten, 20%-os kedvezménnyel előre megváltani, így nemcsak olcsóbban juthatnak belépőjegyhez, de a sorban állást is elkerülhetik.

A cím, ahol a kiállításokról, a programokról és a jegyelővételről részletesen is tájékozódhatnak: www.hungexpo.hu/utazas.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top