Szabadidő

Tom Cruise visszavett az arcából

Budapestről indul a lehetetlen küldetés, majd a Magyarországra szinte hazajáró Brad Pitt családtörténettel mutatja meg az élet szépségét. Mozik a héten.

 

Tom Cruise visszavett az arcából

Mission: Impossible – Fantom protokoll
Néha jól jön, ha egy sztár karrierje megbicsaklik, mert olyankor kénytelen kicsit visszavenni az arcából. Márpedig Tom Cruise az arca méretére soha nem panaszkodhatott, hiszen a Mission: Impossible című kult tévésorozat mozis változatának első részét rögtön azzal kezdte, hogy a csapatmunkára építő sorozat alapját, a csapatot magát kiiktatta, hogy egymaga arcoskodhassa végig a filmet. A magányosfarkas-szindróma egészen mostanáig fennmaradt, de a negyedik rész szerencsére már nem csak rá fókuszál. A bajba került IMF-csoportnak (nem, ők nem a Valutaalap emberei, hanem titkos ügynökök) egy nukleáris háború kitörését kell megakadályoznia, de ezzel nem kell túl komolyan foglalkozni, ugyanis a sztori inkább csak alibizés ahhoz, hogy a csapat minél izgalmasabb akciókba bonyolódjon. A negyedik rész legnagyobb erőssége, hogy a filmnek lett humora, ráadásul az akciójelenetek során sem a „hány autó robban fel egy perc alatt” jellegű agyatlan pusztítás dominál, hanem mindegyik teli van pompás ötletekkel és karfakitörően izgalmas pillanatokkal. Amikor Cruise Dubajban mászkál egy felhőkarcoló oldalán, attól mindenkinek az ütőjében megáll a vér. A film tempója kiváló, a látványa elsőrangú és tökéletes kikapcsolódást képes nyújtani két óra erejéig. Ráadásul magyar vonatkozása is van, az első jelenet a számítógéppel kicsit átrajzolt Budapesten játszódik.

Rendezte: Brad Bird
Szereplők: Tom Cruise, Paula Patton, Jeremy Renner, Simon Pegg
Eredeti cím: Mission: Impossible – Ghost Protocol
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 4/5

Az élet fája
A Magyarországra szinte hazajáró Brad Pitt ezt a filmjét véletlenül éppen nem nálunk forgatta, és ha azt mondom, hogy Az élet fája egy furcsa családregény és felnövéstörténet, amiben vannak dinoszauruszok is, és láthatjuk, hogyan alakult ki az élet a Földön, akkor teljes lesz a zavar. A látszólagos értelmetlenségnek itt bizony értelme van, mert a kis mikrocsalád történéseit helyezik globális kontextusba, vagyis a film rávilágít, hogy bármilyen kis porszemek vagyunk mi, emberek ezen a bolygón, mégis szervesen hozzátartozunk annak életéhez. A film bámulatosan van fényképezve. Nincs igazi, elmesélhető történet, csak életképek egy ötvenes évekbeli családról, de azok annyira ötletesek, hitelesek (például amikor egy kisbaba először pillantja meg az újszülött kistestvérét, de megijed tőle) és gyönyörűek, hogy úgy érezzük, az élet valóban több annál, mint ahogy azt mi megéljük. Az élet fájában az a jó, hogy nem próbál semmire sem válaszolni, de rengeteg kérdést vet fel, melyek a moziból kijövet még sokáig fognak motoszkálni bennünk.

Rendezte: Terrence Malick
Szereplők: Brad Pitt, Jessica Chastain, Sean Penn
Eredeti cím: The Tree of Life
Forgalmazza: Corner Film
Értékelésünk: 5/5

 
S. O. S. Love! – Az egymillió dolláros megbízás
A hungry-Hungary szójátékkal való poénkodás 2011-ben már egy erősen tudatmódosult brit rocksztártól sem lenne ultravicces a Sziget Nagyszínpadán. Egy magyar filmben ezt elsütni Billy Zane, a Titanic rosszfiújának szájából… hát… Ha ez lenne az S. O. S. Love! (ami ugye az S. O. S. Szerelem! című sikerfilmünk folytatása, csak Csányi Sándor és Fenyő Iván nélkül) egyetlen hibája, akkor boldogan megbocsátanánk neki, de nem ez a helyzet. A kissé logikátlan történet elvileg arról szól, hogy a spéci társkereső ügynökség tagjait megbízzák, hogy egy gazdag orosz fószer húgát pasiztassák be egy ismert amerikai filmsztárral. Ám sajnos a termékmegjelenítések hangsúlyosabbak, mint például az események lezárása. Sok az értelmetlen, bent felejtett féljelenet (spontán hordós dobolásra balettozás…) nem túl izgalmas betétdalokkal és kissé tanácstalan színészekkel. A film erénye, hogy jó része Los Angelesben játszódik, érdekessége, hogy szinte végig mindenki magyarul beszél, mintha a világon nem is léteznének nyelvi különbségek, de azért hébehóba ellőnek egy-egy ismert angol szót is színesítésként. Az S. O. S. Love! nem az a telitalálat, amire számítottunk, de legalább nekünk is megvan a karácsonyi romantikusunk.

Rendezte: Sas Tamás
Szereplők: Hujber Ferenc, Árpa Attila, Daryl Hannah, C. J. Thomason
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 1/5

Alvin és a mókusok 3
Aktuális popslágerek herélt hangon vernyákolásával utoljára Hupikék törpikék audiokazettákat lehetett tömegesen eladni, de úgy tűnik, nagy űr lehet a piacon, ha Alvinékra harmadjára is vevő a mozik közönsége. A mókusok és mókuslányok ezúttal tengeri hajókirándulásra mennek, hogy egy vértelen baleset után egy lakatlan szigeten próbáljanak helytállni. Ne aggódjunk, nincs olyan szerencsénk, hogy ott pusztuljanak.

Rendezte: Mike Mitchell
Szereplők: Jason Lee, Alyssa Milano, David Cross
Eredeti cím: Alvin and the Chipmunks: Chip-Wrecked
Forgalmazza: InterCom

Barátom, Knerten
A csintalan, gyors észjárású és bátor fiú, Lillebror új helyre költözött családjával, még nem ismer senkit, és csak a gallyból épített Knerten az egyetlen – képzeletbeli – barátja. Lillebror szülei egész nap dolgoznak, így a fiúnak magának kell gondoskodnia szórakozásról, ezért Knertennel tölti az idejét, és ismerkedik meg a mindennapi élet izgalmával és drámájával.

Rendezte: Martin Lund, Asleik Engmark
Szereplők: Adrian Gronnevik Smith, Asleik Engmark, Lisa Loven
Eredeti cím: Knerten
Forgalmazza: Anjou Lafayette

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top